Skip to main content

Κρίσιμες ώρες για συμφωνία ή ρήξη

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους από την ώρα που έγινε γνωστό το βράδυ της περασμένης Κυριακής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στόχος είναι αρχικά να επέλθει η ομαλότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ήδη, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων υπάρχει η εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε μια συμφωνία και γι’ αυτό θα χρειαστεί ένα δάνειο γέφυρα που θα εξασφαλίζει την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Ιουλίου και φυσικά το «άνοιγμα» του ELA.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου ANSA, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές,ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες την παροχή ενδιάμεσου δανείου ύψους 7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες και την αποπληρωμή δανείων.

Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο είναι η σημερινή απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην παρατήρηση του Ιταλού ευρωβουλευτή της Λίγκας του Βορρά Τζιανλούκα Μπουονάνο ότι ασχολείται με το κινητό του.

«Κάνω τη δουλειά μου. Ανταλλάσσω μηνύματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό», ήταν η αποστομωτική απάντηση του προέδρου της Κομισιόν.

Στη χθεσινή συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το «κούρεμα» στα collaterals έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον ELA, ωστόσο προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα κλειδί είναι η ταχύτητα.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών μεθαύριο Πέμπτη να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες -με παράλληλη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων- ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν άλλες συναλλαγές (κατάθεση επιταγών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έκδοση καρτών και κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.).