Skip to main content

Γιούνκερ: Η διαδικασία διορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ήταν διαφανής

«Όχι και πολύ διαφανή» χαρακτήρισε τη διαδικασία διορισμού της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιχειρώντας μία σύγκριση με τη διαδικασία βάσει της οποίας είχε αναλάβει εκείνος το συγκεκριμένο αξίωμα πριν από πέντε χρόνια.     

«Η διαδικασία δεν ήταν πολύ διαφανής», υποστήριξε ο Γιούνκερ σήμερα, κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ηγέτες της Ε.Ε. επέλεξαν τον διάδοχό του. Η επιλογή των ηγετών χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο λόγος για τον οποίο ο Γιούνκερ κρίνει τον δικό του διορισμό διαφανή είναι διότι επελέγη από τους ηγέτες αφού πραγματοποίησε εκστρατεία στις ευρωεκλογές.

«Δυστυχώς δεν έγινε παράδοση», τόνισε. «Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για τον κορυφαίο υποψήφιο στις ευρωεκλογές.

Γιούνκερ και Φον ντερ Λάιεν είχαν μία πολύ καλή συνάντηση χθες και δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε στενή επαφή. «Η συνάντηση ήταν φιλική. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για την «τετ-α-τετ» συνάντηση.

Σε δύο εβδομάδες, η Φον ντερ Λαίεν αναμένεται να παρουσιάσει το «όραμά» της για την Ευρώπη στα πέντε επόμενα χρόνια.

«Γνωρίζω ότι πρέπει να κερδίσω την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητώ τη βοήθειά σας – πρέπει να είμαστε μια ομάδα», δήλωσε στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι και η ίδια ενημερώθηκε για τα σενάρια της υποψηφιότητάς της μόλις τη Δευτέρα το βράδυ.

Η επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών μένει τώρα να επικυρωθεί στα μέσα Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP