Skip to main content

Ευρωπαϊκός Τύπος: Νίκη για τον Τσίπρα, αλλά αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Το «όχι» των Ελλήνων στις προτάσεις της τρόικας είναι μια αναμφισβήτη νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο ευρωπαϊκός Τύπος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Όλες οι εκτιμήσεις πάντως συγκλίνουν ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.

«Οι Έλληνες αψήφησαν την Ευρώπη», τιτλοφορείται ο βρετανικός Guardian, συνοψίζοντας κατά κάποιο τρόπο το πνεύμα των περισσότερων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Εύρηκα» τιτλοφορείται η αριστερή ιταλική εφημερίδα Il Manifesto. «Ο ηγέτης της μικρής Ελλάδας έδωσε ένα υπέροχο μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από σήμερα, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ένας ολόκληρος λαός αποφασισμένος να ακουστεί από ολόκλήρη τη Γηραιά Ήπειρο», αναφέρει το ιταλικό φύλλο.

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για ήττα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο βρετανικός Daily Telegraph, πάντως, δεν θεωρεί το αποτέλεσμα νίκη του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός οδήγησε τον ελληνικό λαό σε ένα λάθος. Συμπληρώνει δε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ειλικρινή κυβέρνηση η οποία θα μιλά ανοικτά για το ποια είναι τα προβλήματα της Ελλάδας και ποιες οι λύσεις.

«Το ελληνικό όχι τρομάζει την Ευρώπη», τιτλοφορείται η ιταλική Corriere della Sera, η οποία σημειώνει ότι είναι ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσουν οι Έλληνες όταν καταλάβουν ότι έπεσαν θύματα ενός «δημαγωγού», όπως χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Απαισιόδοξη εμφανίζεται η φιλελεύθερη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter. «Η Ελλάδα βρίσκεται πια σε τραγική κατάσταση με έντονο τον κίνδυνο οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης», τονίζει το σουηδικό φύλλο.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ιδία θελήσει θα αποτελούσε μια πρωτοφανή συλλογική αυτοκτονία, υπογραμμίζει από την πλευρά της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Η σλοβακική φιλελεύθερη εφημερίδα SME, τέλος, προεξοφλεί ότι ο ελληνικός λαός «θα γνωρίσει τι θα πει Αρμαγεδδώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος άμεσης οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας ήδη από την Τρίτη».