Skip to main content

Έτοιμος για διάλογο υπό προϋποθέσεις δηλώνει ο εμίρης του Κατάρ

Έτοιμος για διάλογο υπό προϋποθέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στον Κόλπο, δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ την Παρασκευή.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο για να διευθετήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει» είπε ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι σε τηλεοπτικό διάγγελμα, τονίζοντας ωστόσο ότι η διευθέτηση της κρίσης πρέπει να γίνει «με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τη βούληση» των κρατών, χωρίς καμία υπαγόρευση.

«Αυτή η διευθέτηση δεν μπορεί να λάβει τη μορφή υπαγορεύσεων αλλά κοινών δεσμεύσεων για όλες τις χώρες», συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως έχει φτάσει η στιγμή «να απαλλάξουμε τους πολίτες από τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων».

Πάντως, ο εμίρης επισήμανε ότι η ζωή στην χώρα του συνεχίζεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, παρ’ όλο που τέσσερα αραβικά κράτη διέκοψαν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο μήνα.

Η παρέμβαση του εμίρη ήταν η πρώτη από την 5η Ιουνίου, όταν ξέσπασε η κρίση μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, που κατηγόρησαν το βασίλειο ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP