Skip to main content

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01.31 την Παρασκευή ανοιχτά της Κω, κοντά στα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε κτήρια στην Κω, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 6,3 Ρίχτερ.

Πέρα από την Κω, η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια -όπου υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές- ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, προκλήθηκαν θαλάσσια ρεύματα και μικρό τσουνάμι, με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να βγει στη στεριά, τόσο στην Κω, όσο και στο Μπόντρουμ.

Στη 01.38 και λίγο βορειότερα, σημειώθηκε δόνηση 5,1 Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτμου, ανάμεσα στους Λειψούς και το Φαρμακονήσι, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 5,3 Ρίχτερ.

Τους δύο ισχυρούς σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ 41 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλύμνου, κοντά στο Φαρμακονήσι, στη 01.44, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, στη 01.52.

naftemporiki.gr