Skip to main content

Τυνησία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας στην Τυνησία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισβάλουν σε κτήρια της αυτοδιοίκησης.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις τρεις τελευταίες ημέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη εργασίας και άλλων οικονομικών καταστάσεων που δοκιμάζουν την σταθερότητα της Τυνησίας.

Αρκετές χιλιάδες νέων διαδήλωσαν χθες έξω από το κτήριο της τοπικής αυτοδίοικησης στην Κασερίν, μια εξαθλιωμένη κεντρική κωμόπολη. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την αυτοκτονία ενός νέου ο οποίος φερόταν να είχε απορριφθεί για μια θέση στο δημόσιο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές από κτήρια σε άλλες πόλεις, όπως την Σιντί Μπουζίντ, όπου νεαρά άτομα φώναζαν “Δουλειές ή Νέα Επανάσταση”, σύμφωνα με εθνικά μέσα ειδήσεων και κατοίκους.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα στην κωμόπολη Γκεμπελί στη νότια Τυνησία και αξιωματικοί αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ένα άλλο τμήμα στο Κεφ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Αργότερα τη νύχτα, οι διαδηλωτές εξαπλώθηκαν στην πρωτεύουσα, όπου έκαψαν ένα μικρό αστυνομικό τμήμα στη φτωχή συνοικία του Σιτέ Ελ Ιντίλακα και κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στους δρόμους της συνοικίας Σιτέ Έτανταμεν, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Η ανεργία στη χώρα ανέβηκε στο 15,3% το 2015 (από 12% το 2010), αντανακλώντας οικονομικές αδυναμίες, μειωμένες επενδύσεις και μια άνοδο στον αριθμό των αποφοίτων πανεπιστημίων, που αποτελούν το ένα τρίτο των άνεργων Τυνήσιων.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα προσλάμβανε πάνω από 6.000 άνεργους νέους από την Κασερίν και θα άρχιζε οικοδομικές εργασίες. Χθες εμφανίστηκαν εκατοντάδες να γραφτούν για δουλειά, αλλά η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη. Το γραφείο του Εσίντ ανακοίνωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός θα επέστρεφε εσπευσμένα απο το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να συγκαλέσει επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο προτού επισκεφθεί την Κασερίν το Σάββατο.

Πηγή: Reuters