Skip to main content

ΡΕΥΜΑ: Εκδήλωση με θέμα «η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων σε μία εποχή κρίσης και σε έναν κόσμο αλληλεξαρτήσεων»

Με θέμα «η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων σε μία εποχή κρίσης και σε έναν κόσμο αλληλεξαρτήσεων» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου η εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης κι Ανασυγκρότησης (Ρ.ΕΥ.Μ.Α) στην αίθουσα «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αποκλειστική συνέντευξη του γνωστού Τούρκου πανεπιστημιακού Τζενγκίζ Ακτάρ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με τις πρόσφατες εκλογές «η Τουρκία άλλαξε οριστικά καθεστώς» και χαρακτήρισε «εκλεγμένη δικτατορία» αυτό που σήμερα διοικεί την γειτονική χώρα, παρομοιάζοντάς το με τα καθεστώτα του μεσοπολέμου στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου τα απολυταρχικά καθεστώτα της εποχής είχαν τη λαϊκή υποστήριξη.

Ο Τούρκος καθηγητής χαρακτήρισε ως φιάσκο την αποτυχία προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, κατάσταση για την οποία εκτίμησε ότι θα μετανιώσουν κι οι δυο πλευρές στο εγγύς μέλλον.

Ο κ. Ακτάρ εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία έχουν κάτι να προσφέρουν στα δυτικά Βαλκάνια, αντίθετα η Ελλάδα, ίσως σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μπορούν και πρέπει να παίξουν ένα ρόλο στην προσέγγιση -κι ίσως ένταξη- των χωρών της βαλκανικής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος του δ.σ. του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος Αθανάσιος Σκορδάς υπογράμμισε ότι χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου ο Ελληνισμός να προασπίσει τα εθνικά του δίκαια:

  1. να σταματήσει άμεσα η επιχειρούμενη αντικατάσταση πληθυσμού. «Πάνω από 5% των Ελλήνων, νέοι και μορφωμένοι, μεταναστεύουν, την ώρα που αντικαθίστανται από τριπλάσιους αλλοδαπούς, δηλαδή πάνω από 15% είναι προϊόν μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε.
  2. ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, με τόλμη κι αποφασιστικότητα, που θα εμπνέει εθνική αυτοπεποίθηση και θα αποκαθιστά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
  3. σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, συμμετοχή στη νέα ψηφιακή εποχή, για ανάπτυξη κι αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Σκορδάς κατέληξε λέγοντας ότι στο δίλημμα «φρόνιμα» ή «φρόνημα» επιλέγουμε εθνικό φρόνημα κι εθνική αυτοπεποίθηση.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος που πήρε στη συνέχεια τον λόγο έκανε μια συνολική παρουσίαση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που ξεκινούν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και εξελίσσονται στο χρόνο. Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την άποψη ότι οι επιδιώξεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν με όρους στρατηγικής, απλώς γίνεται προσαρμογή τους στην εκάστοτε συγκυρία και πάντοτε σε συνάρτηση με την κατάσταση ισχύος στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Τέλος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι επ’ ωφελεία της Ελλάδος.

Ο επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.Σ. Κωνσταντίνος Γκίνης παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη της στρατιωτικής ισχύος Ελλάδος και Τουρκίας κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργεί η ενδυνάμωση της στρατιωτικής βιομηχανίας της γείτονος. Παράλληλα, ανέδειξε την ποιοτική υπεροχή του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, κι υποστήριξε την περαιτέρω συνεργασία στο πεδίο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος- Ισραήλ- Αιγύπτου.

Ο Γραμματέας του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος, Μανώλης Αγγελάκας, προχώρησε σε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας δυνάμεων στις δυο πλευρές του Αιγαίου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας με τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, τη θεσμοθέτηση της ενεργού εφεδρείας και την επαναξιολόγηση της απόδοσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, έκανε αναφορά σε μέτρα ενίσχυσης των ακριτών μας, τη μείωση του Φ.Π.Α. σε νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε μέτρα στήριξης της οικογένειας και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τέλος, ο καθηγητής και πρ. υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην αναδιάταξη ισορροπιών σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και στις συνακόλουθες ευκαιρίες που αυτή η αναδιάταξη δημιουργεί για την Ελλάδα. Ως προϋποθέσεις για αυτήν την εξέλιξη θεωρεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τη σύγκλιση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα θαρραλέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και τον πολλαπλασιασμό της ισχύος της χώρας, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών, ατλαντικών και μεσογειακών της συμμαχιών. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η σχέση της Ελλάδος με την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια έχει αναμφίβολα αποβεί θετική για τη χώρα μας, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που -χωρίς να χαλαρώνουμε τους ευρωπαϊκούς μας δεσμούς- πρέπει να αναπτύξουμε συμμαχίες και πέραν της γηραιάς ηπείρου.

Ακολούθησε διάλογος με το κοινό.