Skip to main content

Ν. Κοτζιάς: Η Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου

«Η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει προς την Τουρκία περισσότερη σαφή τη θέση ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος-μέλος της Ένωσης» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην EURACTIV.com.

Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη στον Κραν Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «δεν απέτυχε» αλλά «δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε».

«Από την δική μας οπτική έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τέθηκε επιτέλους στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης το θέμα της ασφάλειας και της εγγύησης» αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι για την ελληνική κυβέρνηση το κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού είναι αυτό της κατοχής και του δικαιώματος ή μη παρεμβατικών δυνατοτήτων. «Η Τουρκία νομίζω ότι ζει ακόμη σε μια προ-μοντέρνα περίοδο, λες και βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή της αποικιοκρατίας και των προτεκτοράτων. Πιστεύει ότι μπορεί να διατηρεί στρατεύματα σε τρίτη χώρα παρά τη θέλησή της, να έχει καταλάβει εδάφη της και να διεκδικεί το δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε το θέλει στα εσωτερικά ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ» παρατηρεί ο ΥΠΕΞ.

Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού που να επιβάλει μηχανισμούς και διαδικασίες, που είναι εκτός διεθνούς πλαισίου» ξεκαθαρίζει.

Ερωτηθείς εάν θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι από την αρχή της συζήτησης για το Κυπριακό, εξέφρασε στον Τσαβούσογλου την άποψη ότι δεν πρέπει να μπερδεύονται τα δυο αυτά πράγματα. «Πρώτον, η λύση ή μη του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από τις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά από τις συνεννοήσεις των δύο κοινοτήτων και επίσης από τα δημοψηφίσματα σε αυτή τη χώρα. Και δεν θα πρέπει να αφήσουμε, εάν κάτι δεν πάει καλά, να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα» σημειώνει.

Όπως επισημαίνει όμως «ο επίμονος και σκληρός τρόπος που οι Τούρκοι θέλανε να αποδώσουν ειδική δικαιοδοσία στο τουρκικό στρατό για όλο το νησί και όχι μόνο για τα κατεχόμενα, εμφανίζει μια αντίληψη που είναι ξένη προς εμάς».

Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πάντως ότι η Αθήνα θα κάνει προσπάθεια «η Τουρκία να κρατηθεί σε ένα δρόμο εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού διότι εάν υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη που θα έχει το μέγιστο όφελος από μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι η Ελλάδα». «Τον γείτονα δεν τον επιλέγεις, αλλά όσο μπορείς προσπαθείς να συνεννοηθείς μαζί του. Τώρα, εάν η Τουρκία θέλει να γίνει ή όχι πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα είναι ένα ζήτημα που θα δείξει» προσθέτει.

Σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς παρατηρεί ότι «η τωρινή κυβέρνηση στη χώρα έχει χαμηλώσει τους τόνους και επικοινωνιακά είναι πιο ορθή».

«Επί της ουσίας όμως δεν έχω δει κάτι καινούριο. Περιμένω όμως. Θα πάω τέλη Αυγούστου στα Σκόπια και ελπίζω να κάνουμε με τον υπουργό Εξωτερικών μια συζήτηση επί του θέματος, διότι την τελευταία φορά δεν κάναμε. Συζητήσαμε πιο γενικά, π.χ. την υλοποίηση μιας πρότασής μου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που με μεγάλη επιτυχία προωθούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» αναφέρει

Τονίζει ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να «διαπαιδαγωγήσει» τις ηγεσίες των Σκοπίων σε μια αντίληψη πολιτικού συμβιβασμού και κουλτούρας πολιτικής συναίνεσης. «Εγώ ξαναλέω στους φίλους μου Ευρωπαίους προσέξτε μην δημιουργήσετε έναν δεύτερο Γκρουέφσκι, διότι ο Ζάεφ έχει όλες τις προϋποθέσεις να κατανοήσει και να ανοιχτεί σε μια πραγματική λύση. Θα δουλέψουμε για αυτή τη λύση και ελπίζω να βρούμε ανταπόκριση και να μην παρεμβαίνουνε τρίτοι και δυσκολέψουν την εύρεση αυτής της λύσης» δηλώνει.