Skip to main content

Επιμένει στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή παρά τις δραματικές εξελίξεις και την επιβολή της «τραπεζικής αργίας» και των ελέγχων κεφαλαίων.

Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάνουν λόγο για «κλίμα τρομοκράτησης της κοινωνίας» με ευθύνη ξένων και εγχώριων κύκλων μέσω των ΜΜΕ, με προφανή στόχο, όπως καταγγέλλουν, την επικράτηση του «ναι».

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με την επιβολή των μέτρων και την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τους περισσότερους υπουργούς να εκτιμούν ότι συνεχίζονται οι «οικονομικοί εκβιασμοί» με προφανή στόχο να πληγεί η κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτόν και η «σκληρή» δήλωση του Πρωθυπουργού στο χθεσινοβραδινό μήνυμα ότι «η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

Από σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη θα υποστηρίξουν την κεντρική γραμμή ότι το «όχι» του ελληνικού λαού «θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη πραγματικής και ουσιαστικής λύσης και όχι μιας συμφωνίας που θα ανακυκλώνει τα προβλήματα».

Αναφερόμενα στο κείμενο, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν, σημειώνουν με νόημα ότι η μόνο διαφορά που έχει με αυτό που έλαβαν στα χέρια τους οι Έλληνες διαπραγματευτές ήταν ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, συνεπώς λένε «δικαιώνεται η αντίδραση της Αθήνας». Το κείμενο, υποστηρίζουν, αποτελεί μια δέσμη προτάσεων «φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα».

Παράλληλα, στην κυβέρνηση δεν έχουν αποκλείσει το θέμα της ολιγοήμερης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, παρά την αρνητική απόφαση του Eurogroup. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έσπευσε χθες να στείλει εκ νέου το σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, η σημερινή εικόνα στις διεθνείς χρηματαγορές θα καθορίσει και τις εξελίξεις. Μια έντονα πτωτική κίνηση θα δικαιώσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και ενδεχομένως να κινητοποιήσει δυνάμεις εντός της Ε.Ε. αλλά και πέραν του Ατλαντικού προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας αμοιβαίας συμφωνίας.