Skip to main content

Ανδ. Λοβέρδος: Ο Ανδ. Μαρτίνης μου ζήτησε τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν

«Ο Ανδρέας Μαρτίνης μου ζήτησε να κάνω τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν» είπε καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία ο Ανδρέας Λοβέρδος, με την ιδιότητα του τότε υπουργού Υγείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με την τροπολογία αυτή διασφάλισε τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Λοβέρδος, ως το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που καταθέτει στην επιτροπή, ερωτηθείς για την τροπολογία που έγινε επί ημερών του, σημείωσε ότι «επρόκειτο για τροπολογία ειδικού περιεχομένου μετά από εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, με βάση την οποία μπορούσε να τροποποιηθεί το ειδικό καθεστώς του Ντυνάν, διατηρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το έκανε αφού πρώτα είχε την άποψη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ότι με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να μεταβληθεί η πορεία του συγκεκριμένου ιδρύματος» και αυτό «το 2012, όταν είχαν αποτύχει όλες οι προσπάθειες να σταθεί όρθιο το Ντυνάν».

Σε όλα τα σημεία της κατάθεσή του, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «το ίδιο το “Ερρίκος Ντυνάν” και ο Ανδρέας Μαρτίνης ήθελε να γίνει η πώληση του νοσοκομείου».

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο νοσοκομείο Ντυνάν, καθώς, όπως είπε, υπήρχαν καταγγελίες των δανείων του από τη Marfin, τα χρέη προς τις τράπεζες ήταν 86 εκατ. ευρώ, είχε αφαιρεθεί η βεβαίωση καλής λειτουργίας του νοσοκομείου, υπήρχαν διαταγές πληρωμής, το προσωπικό δεν πληρωνόταν και επιπλέον είχε μικρή πληρότητα λόγω όλων των παραπάνω προβλημάτων.

Επιπλέον, ερωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής, είπε ότι «ουδείς επιχειρηματίας εκδήλωσε σε μένα ενδιαφέρον αγοράς του Ερρίκος Ντυνάν» και τόνισε ότι πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ο ίδιος απέσυρε τα τρία μέλη που ορίζει ο υπουργός στο δ.σ. του «Ερρίκος Ντυνάν».

Κατήγγειλε επίσης, ότι εκείνη την περίοδο το νοσοκομείο Ντυνάν «βούλιαζε» στα χρέη, την κακοδιαχείρηση, τις υπέρογκες αμοιβές και το υπεράριθμο προσωπικό και υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης αρνείτο κατηγορηματικά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση εξυγίανσης του πρότειναν.

Ανέφερε ακόμη ότι επί ημερών του είχε δώσει εντολή να συγκεντρωθούν στοιχεία για την κακοδιαχείριση του ιδρύματος (νοσήλια, δώρα, υψηλοί μισθοί κ.ά.)  και τους φακέλους τούς έστειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα, ενώ για τα όσα έχουν ακουστεί, μέχρι σήμερα στην επιτροπή για δώρα και αργομισθίες, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι «ο πρώτος που του τα πήγε ήταν ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος και του είπε ότι εντόπισε ρουσφέτια».

Σημείωσε ότι τα εν λόγω ρουσφέτια «οι ίδιοι τα εκτίμησαν σε 6,5 εκατ. ευρώ, η καταγραφή όμως τα ανέβασε σε 24 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον επεσήμανε, ότι «ο ένας εκ των τριών μελών του ΔΣ που διορίστηκαν από το υπουργείο, ο κ. Στεργίου, είχε προτείνει σε συνεδρίαση του ΔΣ, να σταματήσει η παροχή δωρεάν νοσηλειών, να είναι αρμοδιότητα του προέδρου και να γίνει αρμοδιότητα του ΔΣ για μεγαλύτερη διαφάνεια. Και με απόφαση του ΔΣ 4-3 το απέρριψαν».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, περιγράφοντας τα όσα συνέβαιναν στο «Ερρίκος Ντυνάν» υποστήριξε: «Τα πρακτικά της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων με αυτά τα θέματα τα έστελνα στον εισαγγελέα. Με αυτά προχώρησαν οι διώξεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη ρήση του Ανδρέα Μαρτίνη ότι «ο υπουργός Λοβέρδος τον είχε χαρακτηρίσει δικομανή» απάντησε ότι αντίθετα, την εποχή εκείνη ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» όπως γράφτηκε και στα πρακτικά του ΔΣ, είχε υποστηρίξει τα παρακάτω: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο γιατί όσα δεν λύνονταν επί ένα χρόνο λύθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο τότε υπουργός Υγείας σε όλα τα σημεία της κατάθεσή του επαναλάμβανε ότι «το Ερρίκος Ντυνάν είχε την κακοδαιμονία της κακοδιαχείρησης» και τόνισε ότι «έδωσε πολύ χρόνο επί υπουργίας του για μία ιστορία που δεν μπορούσε να προχωρήσει εξ αιτίας της διοίκησης, η οποία το μόνο που επιθυμούσε ήταν να το αγοράσει κάποιος για να φορτωθεί όλα τα χρέη που δημιούργησε ο Μαρτίνης ή να το περάσει στο Δημόσιο και να φορτωθεί ο ελληνικός λαός την κακοδιαχείρηση του Μαρτίνη».

Τέλος, για το θέμα της παρέμβασής του για να αποσυρθούν τα ένδικα μέσα στη διένεξη του Ντυνάν με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε, ότι «με την κατάσταση που επικρατούσε τότε για το συγκεκριμένο νοσοκομείο και χωρίς άδεια καλής λειτουργίας, δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για να περνάει ο καιρός με εκκρεμείς μηνύσεις».

«Δεν υπήρχε η χρονική αντοχή για να τελεσφορήσουν τα δικαστήρια και έπρεπε να βρεθεί ένα mondus vivedi να ανοίξει και πάλι η χρηματική στρόφιγγα από την τράπεζα στο νοσοκομείο, ώστε να σταθεί όρθιο» και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση αυτή δεν αφορούσε διώξεις για κακουργήματα ή άλλες διώξεις, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ανακληθούν».

Η εξέταση του κ. Λοβέρδου συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ