Skip to main content

Εισήγηση Ν. Βούτση: Προτείνουμε την απόρριψη της πρότασης των δανειστών

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι «μένουμε Ελλάδα και με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε να μετασχηματιστεί σε Ευρώπη αλληλεγγύης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην εισήγησή του εκ μέρους της κυβέρνησης στη Βουλή για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.
 
Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κοινό πεδίο με τους εταίρους εάν δεν αναγνωριστεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
 
Ο κ. Βούτσης κάλεσε όλα τα κόμματα, πέραν της άποψης που έχουν για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, να συνομολογήσουν την αξία που έχει το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από την κριτική που θέλουν να ασκήσουν. «Μία τέτοια ομόφωνη απόφαση θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευσης», τόνισε.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε εννέα παρατηρήσεις:
 
1) «Είναι αδιανόητο να υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού στις διαδοχικές λαϊκές επιλογές και στις κυβερνήσεις που επιλέγονται στη βάση του προγράμματός του (…) Είναι αδιανόητο ο σεβασμός των συνθηκών να μεταφράζεται στην υλοποίηση του ίδιου προγράμματος και της συνέχισης της ίδιας πολιτικής».
 
2) Είναι αδιανόητο να θεωρείται ως φυσιολογική μία διαδικασία μνημονίων που καταργεί τα όρια των δημοκρατικών διαδικασιών. «Πέρασαν 5 χρόνια με κείμενα έτοιμα που έρχονται ή υπαγορεύονται μεταφρασμένα ή αμετάφραστα, από παράγοντες που δεν έχουν την λαϊκή νομιμοποίηση», είπε και πρόσθεσε: «η εμμονή στα μνημόνια χρησιμοποιήθηκε ως εμβρυουλκός πολιτικών εξελίξεων από την ύπαρξη και λειτουργία κομμάτων, μέχρι τις πιέσεις για επιλογή Πρωθυπουργών, που και τώρα τα βλέπουμε να κυκλοφορούν». Κατήγγειλε μάλιστα ότι «φτάσαμε στο σημείο στο πλαίσιο αυτής της λογικής, πριν λίγες μέρες να σβήσουν με το δικό τους κόκκινο μελάνι ολόκληρες παραγράφους και να επικοινωνούν το κείμενο στα ΜΜΕ».
 
3) «Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη. Προφανώς δεν αποποιείται τις ευθύνες της και δεν αφήνει να βγάλει ο λαός τα κάστανα από τη φωτιά. Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που την συνόδευσε. Το αντίθετο, η κυβέρνηση ζητά ευθέως την καταψήφιση». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης θα είναι ότι «μένουμε Ελλάδα, με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε να μετασχηματιστεί σε Ευρώπη αλληλεγγύης»
 
4) Όχι στην συνταγματοποίηση της λιτότητας. Επεσήμανε ότι «μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας» της Ε.Ε. εμφορείται από διάθεση αποδόμησης των δημοψηφισματικών διαδικασιών.
 
5) Οι πολλαπλοί εκβιασμοί που ασκούνται στην Ελλάδα δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι. Βρείτε το θάρρος να πείτε για το λάθος και τη θανατηφόρα συνταγή που ασκήθηκε και για τη μη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτή δεν υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση, ήταν η θέση του Υπουργού Εσωτερικών.
 
6) Στο δημοψήφισμα θα συμμετάσχουν ισότιμα τα εκατομμύρια των συμπολιτών που έχουν εξωθηθεί κάτω ή στα όρια της φτώχειας στους οποίους ποτέ δεν δόθηκε ο χρόνος και ο λόγος στα πάνελ των μηντιακών ολιγαρχικών συστημάτων.
 
7) «Τόλμησαν να μας πουν σε διάφορες γλώσσες και με διάφορους τρόπους ότι «το παιχνίδι τέλειωσε για σας». Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος, ο μονόδρομος της λιτότητας», είπε και πρόσθεσε χειροκροτούμενος: «δεν το δεχόμαστε». «Δεν δεχόμαστε να λειτουργούμε εθελόδουλα και να έχουμε αποθέσει τις τύχες της χώρας σε υπερεθνικές ελίτ», επεσήμανε και προειδοποίησε ότι «αν συμπεριφερόμαστε έτσι, δεν μένουμε Ευρώπη». «Το παιχνίδι δεν τέλειωσε για την χώρα και το λαό της, για την κυβέρνηση και την Βουλή. Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε περιστολή των δικαιωμάτων των λαών και σε θεσμική απαξίωση της Βουλής», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.
 
8) Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και αν ακολουθούσαμε τις προτάσεις των δανειστών σε 7 χρόνια θα είχαμε τον ίδιο κύκλο με «μνημόνιο και επιτήρηση στο διηνεκές λιτότητα και περιορισμένη κυριαρχία σε διαρκή βάση. Αυτά δεν είναι αποδεκτά».
 
9) Δεν χρειάζεται να επιχειρηθεί τεχνητή όξυνση και θα είναι θράσος για όσους το επιχειρήσουν. «Χτίζουμε μία νέα αυτοπεποίθηση, μία ισχυρή αναπτυξιακή πολιτισμική και αξιακή ηθική πορεία της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός και κατέληξε: «Κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν».