Skip to main content

Tι μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Πρώτο θέμα είναι στα γερμανικά ΜΜΕ η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. 

Δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών ανακοινώνει ο Α. Τσίπρας» (Süddeutsche Zeitung), «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» (Bild) «Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό» (Handelsblatt) «Πως ο Α. Τσίπρας αποκαλύπτεται ως δειλός» (Die Welt), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου με αντικείμενο της προτάσεις των δανειστών.

Κάθε μέρα μια νέα εντυπωσιακή τροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υπό την απειλή πτώχευσης στις 30 Ιουλίου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δανειστές επιδιώκουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να αποφύγουν στάση πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας. Όμως ο Α. Τσίπρας δεν αποδέχεται τις υπαγορεύσεις των πιστωτών για λιτότητα. Κι γι αυτό κάνει χρήση ενός τρικ. Τοποθετεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου χωρίς να έχει ακόμα πράσινο φως ότι το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι τότε. Επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για εκβιασμό των πιστωτών από τον Α. Τσίπρα».
 

Ενήμερη η Α. Μέρκελ για τις προθέσεις του πρωθυπουργού

Σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει επικαλούμενη πληροφορίες της ότι κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Α. Μέρκελ και την ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις του. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών μιας και δίνουν βιώσιμες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Συνεπώς πρέπει τώρα να αποφασίσει ο λαός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για ταπείνωση και εκβιασμό, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Α. Τσίπρα ότι δεν θέλει να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που φέρει την ευθύνη για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην χώρα του, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και υπογραμμίζει: «Η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρέχεται ακριβώς για να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις. Όμως το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Μετά από εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς καλείται τώρα ο λαός να λάβει αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο Α. Τσίπρας αποποιείται την ευθύνη και την μεταθέτει στους πολίτες».

Δημοψήφισμα σε λάθος χρόνο….

Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί: «Σε περίπτωση που ο Α. Τσίπρας ήταν πολιτικός με συναίσθημα ευθύνης θα είχε δύο επιλογές: Πρώτον, τη στιγμή που θα διαπίστωνε ότι κάθε συμφωνία με την τρόικα παραβιάζει υπερβολικά τις κόκκινες γραμμές του θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές για να διασφαλίσει τη στήριξη ή όχι του ελληνικού λαού. Άφησε ωστόσο την σωστή χρονική στιγμή για μια τέτοια απόφαση να περάσει ανεκμετάλλευτη. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τους Θεσμούς και στη συνέχεια στις επόμενες εκλογές ή σε δημοψήφισμα να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού. Ούτως ή άλλως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν είναι ασυνήθιστη στην ΕΕ. Θυμίζουμε τα δημοψηφίσματα για τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός έλεγε: «Αυτά κατάφερα να αποσπάσω στις διαπραγματεύσεις και ζητώ τώρα τη συγκατάθεσή σας».

H εφημερίδα Bild παρατηρεί: Η Ελλάδα κάνει χρήση του τελευταίου χαρτιού που της έχει απομείνει. Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα! Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την εκπνοή του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Ο εκβιασμός του Α. Τσίπρα: Αν οι δανειστές δεν ενισχύσουν την Ελλάδα μέχρι την Τρίτη, τότε η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Και τότε θα χαθεί μέρος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πια να κάνει οποιαδήποτε νέα παραχώρηση ως αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια, μιας και θα παραπέμψει στο δημοψήφισμα.

Πηγή: Deutsche Welle