Skip to main content

Ινδία: Σχεδόν 9.000 περιστατικά «μαύρου μύκητα»

Η Ινδία έχει αναφέρει περισσότερες από 8.800 περιπτώσεις θανατηφόρου «μαύρου μύκητα» σε μια αυξανόμενη της νόσου. Η συνήθως σπάνια λοίμωξη, που ονομάζεται βλεννομυκητίαση, έχει ποσοστό θνησιμότητας 50%, ενώ κάποιοι σώζονται μόνο αφαιρώντας ένα μάτι.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Ινδία είδε χιλιάδες περιπτώσεις που επηρέασαν τους ασθενείς Covid-19 που βρίσκονται στην ανάρρωση

Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει σχέση με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Covid. Οι διαβητικοί διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Οι γιατροί έχουν πει στο BBC ότι φαίνεται να χτυπά 12 έως 18 ημέρες μετά την ανάρρωση από την Covid.

Οι δυτικές πολιτείες του Γκουτζαράτ και της Μαχαράστρα έχουν αναφέρει περισσότερες από τις μισές  περιπτώσεις. Τουλάχιστον 15 περισσότερες πολιτείες έχουν αναφέρει μεταξύ οκτώ και 900 περιστατικών. Μετά την αύξηση των περιπτώσεων, 29 κράτη της Ινδίας έχουν κληθεί να κηρύξουν την ασθένεια επιδημία.

Πρόσφατα ανοιχτοί θάλαμοι για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από τη νόσο σε όλη τη χώρα γεμίζουν γρήγορα, λένε οι γιατροί.

Στο κρατικό νοσοκομείο Maharaja Yeshwantrao με 1.100 κλίνες στην πόλη Indore της κεντρικής Ινδίας, ο αριθμός των ασθενών έκανε άλμα από οκτώ την εβδομάδα πριν, σε 185 το Σάββατο το απόγευμα.

Πάνω από το 80% των ασθενών χρειάζονται αμέσως χειρουργική επέμβαση, δήλωσε ο Δρ Pandey, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ο Δρ Pandey είπε ότι το νοσοκομείο είχε δημιουργήσει 11 θαλάμους με συνολικά 200 κρεβάτια για τη θεραπεία ασθενών με μαύρο μύκητα: «Αυτή η αύξηση των ασθενών ήταν σίγουρα απροσδόκητη», είπε. «Συνήθως βλέπαμε μία ή δύο περιπτώσεις πριν από ένα χρόνο».

Υπολόγισε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 400 ασθενείς με την ασθένεια μόνο στο Indore.

«Η μόλυνση από τον μαύρο μύκητα έχει πλέον γίνει πιο δύσκολη από την Covid-19. Εάν οι ασθενείς δεν υποβληθούν σε θεραπεία εγκαίρως και σωστά, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει το 94%. Το κόστος της θεραπείας είναι ακριβό και τα φάρμακα είναι λίγα», είπε.

Οι γιατροί λένε ότι η αμφοτερικίνη Β ή το «ampho-B» είναι μια αντιμυκητιακή ενδοφλέβια ένεση η οποία πρέπει να χορηγείται καθημερινά για έως και οκτώ εβδομάδες σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με βλεννομυκητίαση. Υπάρχουν δύο διαθέσιμες μορφές του φαρμάκου: η τυπική δεσοξυχολική αμφοτερικίνη Β και η λιποσωμική αμφοτερικίνη.

Ο Δρ Pandey είπε ότι είχε συλλέξει δεδομένα σχετικά με 201 ασθενείς από τέσσερα νοσοκομεία της πόλης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το BBC