Skip to main content

Αυστριακή πρέσβης στην Αθήνα: Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις

«Η Αυστρία αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, τις οποίες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν από κοινού και με μεγάλη ταχύτητα» σημείωσε η πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Αντρέα Ικιτς-Μπεμ, στην πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη της αυστριακής Προεδρίας η οποία έγινε χθες στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

Η Αυστριακή πρέσβης υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι μια αφηρημένη θεσμική οντότητα στις Βρυξέλλες, είμαστε όλοι εμείς. Η Ευρώπη είναι η έκφραση μια ιδιαίτερης αντίληψης της συλλογικότητας βασισμένης στις κοινές μας αξίες και γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε έναν ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο», είπε, συμπληρώνοντας ότι  «οι μεγάλες προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν από κάθε μία μεμονωμένη χώρα ξεχωριστά, αλλά μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία. Η Ευρώπη γίνεται πιο ισχυρή και ανταγωνιστική, όταν όλες οι χώρες εργάζονται στενά και από κοινού».

Αναφερόμενη στο σύνθημα της αυστριακής Προεδρίας «Μια Ευρώπη που προστατεύει», τόνισε ότι αυτό συνδέεται με τις προσδοκίες πολλών Ευρωπαίων πολιτών, τους οποίους η Αυστρία προτίθεται να φέρει πιο κοντά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως σταθεροποιητικού παράγοντα».

«Η Αυστρία είναι ένα ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει καθιερωθεί ως μια γέφυρα εμπιστοσύνης στη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζει σθεναρά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ευρωπαϊκή συνεργασία θα πρέπει να εστιάζει στα μεγάλα θέματα και να κάνει ένα βήμα πίσω, όταν πρόκειται για μικρότερα τα οποία μπορούν να επιλύσουν καλύτερα τα ίδια τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες, λαμβάνοντας υπόψη το σύνθημα “ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα”. Σημαντικά για μια τέτοια στενή συνεργασία είναι η εμπιστοσύνη και η κατανόηση μεταξύ όλων των Ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε η κ. Ικιτς-Μπεμ.