Skip to main content

Κάιρο: Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον αιγύπτιο πρόεδρο – Γάζα, Κυπριακό, πρώτα στην ατζέντα

Στο Κάιρο βρίσκεται από το πρωί ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, και συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ συνεχάρη τον κ Αλ Σίσι για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς εμπορίου, εκπαίδευσης και τουρισμού.

«Αποτελεί τιμή να γίνομαι δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αλ Σίσι», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας: «Οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Σήμερα, Κύπρος και Αίγυπτος εργάζονται στενά μαζί, ούτως ώστε να σφυρηλατήσουν ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο ευοίωνο μέλλον για την περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε τη στήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο σε θέματα όπως είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της ασφάλειας.

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, που διήρκησε περίπου μία ώρα. «Η συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου γίνεται όλο και πιο δυνατή, βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μίας θετικής ατζέντας για την περιοχή», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ ενώ το ΥΠΕΞ σε ξεχωριστή ανάρτηση αναφέρει: «Με τον Υπ.Εξ. της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε το πρωί στο Κάιρο ο Υπ.Εξ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις. Στο επίκεντρο, περαιτέρω ενίσχυση διμερών σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου, εξελίξεις στην περιοχή, περιφερειακή συνεργασία, Κυπριακό, σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου κλπ.» προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της θετικής ατζέντας στην περιοχή.

Ενώ και ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ τόνισε σε ανάρτηση στο twitter ότι «Χριστοδουλίδης και Σούκρι συζητούν διμερή θέματα συνεργασίας και περιφερειακά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες». Ακολούθησαν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου.

Το απόγευμα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρο Β΄ και το βράδυ θα αναχωρήσει από το Κάιρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ