Skip to main content

Γαλλία: Μη αποδεκτή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

«Μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων» κατήγγειλε η Γαλλία μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των επικοινωνιών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των δύο προκατόχων του, Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ, από την NSA.

«Η Γαλλία δεν πρόκειται να αποδεχθεί δραστηριότητες που βλάπτουν την ασφάλειά της», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

O εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Ολάντ, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών και μελών της ηγεσίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε νωρίτερα ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του κ. Ολάντ. «Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι». 

Η αποκάλυψη έγινε από τον ιστότοπο Wikileaks,  όπου αναρτήθηκαν έγγραφα τα οποία έχουν διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητον» και στα οποία περιλαμβάνονται πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας από το 2006 έως το 2012. 

Το πιο πρόσφατο έγγραφο που αποκαλύπτεται και φέρει ημερομηνία 22 Μαΐου του 2012, δηλαδή μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Ολάντ, γνωστοποιεί μυστικές συναντήσεις που αποσκοπούσαν στο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.