Skip to main content

ΗΠΑ: Δεν είχαμε, ούτε έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Φρανσουά Ολάντ, μετά την αποκάλυψη πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι». 

«Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας», ανέφερε ο Πράις ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες». 

Μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών του WikiLeaks, ο Ολάντ αποφάσισε να συγκαλέσει το πρωί ένα συμβούλιο άμυνας για να αποτιμήσει την φύση τους. 

Το πιο πρόσφατο έγγραφο που αποκαλύπτεται και φέρει ημερομηνία 22 Μαΐου του 2012, δηλαδή μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ολάντ, γνωστοποιεί απόρρητες συναντήσεις που αποσκοπούσαν στο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε χθες το βράδυ ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.