Η νήσος της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό είναι από τους ελάχιστους προορισμούς που συμπεριέλαβε η Βρετανία στην «πράσινη» λίστα της, τους προορισμούς δηλαδή στους οποίους προτρέπει τους Βρετανούς να κάνουν τις διακοπές τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα.
Χθες, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην κάνουν διακοπές στις «πορτοκαλί» χώρες της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι είναι μια πορτοκαλί χώρα. Δεν είναι κάπου όπου θα έπρεπε να πηγαίνετε διακοπές, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για αυτό», δήλωσε ο Τζόνσον.
«Και εάν οι πολίτες πάνε σε μια χώρα από την πορτοκαλί λίστα, και πρέπει να είναι για κάποιο απολύτως πιεστικό οικογενειακό ή επείγον επιχειρηματικό λόγο, τότε παρακαλούμε να θυμάστε ότι θα πρέπει να απομονωθείτε, θα πρέπει να κάνετε τεστ και να συμπληρώσετε τη φόρμα εντοπισμού και όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε.
Η προειδοποίηση ήρθε εν μέσω αναφορών ότι χιλιάδες Βρετανοί σχεδιάζουν να επισκεφθούν προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 150 πτήσεις να έχουν αναχωρήσει τη Δευτέρα.
Από την πλευρά του ο υπουργός μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, προειδοποίησε σήμερα ότι τα ταξίδια στις «πορτοκαλί» χώρες συνεπάγονται «πολύ κόστος και ταλαιπωρία». «Απαιτείται πολύ κόστος και ταλαιπωρία και καραντίνα όταν πηγαίνετε σε αυτές τις χώρες και, θα επιβάλλονται πολύ αυστηρά», είπε. «Οι άνθρωποι θα έρθουν στο σπίτι σας για να ελέγξουν» τη συμμόρφωση με την καραντίνα», προειδοποίησε. Μόνο οι χώρες της «πράσινης λίστας» είναι κατάλληλες για διακοπές, πρόσθεσε.
Αν όμως υπάρχει «κόστος και ταλαιπωρία» για τους «πορτοκαλί» προορισμούς, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε για όλους τους «πράσινους». Παρόλο που το νησί της Αγίας Ελένης που είναι «πράσινος» προορισμός, όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν πρόκειται να σημειώσει την τουριστική ανάκαμψη που αναμένεται.
Μετά την ανακοίνωση της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορας Opodo, το νησί δέχτηκε «πρωτοφανή προσοχή» στις αναζητήσεις των χρηστών. Ωστόσο, το «πράσινο» χρώμα από μόνο του δεν συνιστά «πράσινο» φως για τα ταξίδια.
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές στην «πράσινη» λίστα, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι, η Αγία Ελένη επιτρέπει στους τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στην μεταφορά, πώς θα φτάσουν δηλαδή ως εκεί.
Λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, δεν υπάρχει πλέον η εβδομαδιαία πτήση της Airlink μεταξύ του Γιοχάνεσμπουργκ και του νέου αεροδρομίου του νησιού. Δεν υπάρχει επίσης προγραμματισμός για κρουαζιερόπλοια στον ορίζοντα, όλα έχουν ακυρωθεί.
Με βάση όλα αυτά, η επίσκεψη στο νησί γίνεται εφικτή μονάχα με ένα τρόπο, μέσω μίας πτήσης charter της Titan Airways από το Λονδίνο (Αεροδρόμιο Στάντστεντ) που εκτελεί δρομολόγιο κάθε έξι εβδομάδες και κοστίζει 1.900 λίρες για μετ ‘επιστροφής.
Από τις έξι εβδομάδες που θα έπρεπε να περάσει κάποιος τουρίστας στο νησί, οι τοπικοί κανονισμοί σημαίνουν ότι οι δύο πρώτες θα πρέπει να ξοδευτούν σε καραντίνα.
Έτσι, παρόλο που η Αγία Ελένη μπορεί να βοήθησε να μεγαλώσει η «πράσινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, οι πιθανότητες όσων πραγματικά θέλουν να κάνουν διακοπές εκεί – προς το παρόν – αγγίζουν είναι μηδενικές, αναφέρουν οι FT.
naftemporiki.gr