Skip to main content

Συρία: Χωρίς συμφωνία για τις «ζώνες αποκλεισμού» οι συνομιλίες στην Αστάνα

Χωρίς συμφωνία για την εφαρμογή των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συνομιλίες που είχαν στην Αστάνα του Καζακστάν οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

«Έχουμε επτά κείμενα προς οριστικοποίηση» είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Συρία, Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης. Πρόσθεσε όμως ότι όλες οι πλευρές, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία «έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν» προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες.

Ο Λαβρέντιεφ δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα κείμενα αυτά έκανε λόγο μόνο για την ίδρυση κέντρων συντονισμού και επιτήρησης της εκεχειρίας, για την εντολή που θα έχουν οι ξένες δυνάμεις οι οποίες θα εγγυηθούν την ασφάλεια των «ζωνών αποκλιμάκωσης» και το δικαίωμα αυτών των στρατευμάτων να προσφύγουν στη βία.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα δρουν αυτές οι δυνάμεις στις ζώνες αποκλιμάκωσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της συριακής κυβέρνησης, τον Μπασάρ αλ Τζααφάρι, η Τουρκία ήταν εκείνη που «μπλόκαρε» την έγκριση της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία των ζωνών αποκλιμάκωσης. Λόγω της στάσης της Άγκυρας, τα αποτελέσματα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων ήταν «ισχνά», σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει «την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου», πάντα στην Αστάνα. Θα προηγηθεί, στις 1 και 2 Αυγούστου στην Τεχεράνη, μια συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters