Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Αντιπερισπασμός Μητσοτάκη μπροστά στις αποκαλύψεις για σκάνδαλα

Αντιπερισπασμό μπροστά στις αποκαλύψεις, όπως είπε, για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, τα θαλασσοδάνεια και άλλες όζουσες υποθέσεις του παρελθόντος, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την επανάληψη της πρότασης από μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor-1 και των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι από την αρχή της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης αλλά και η κ. Γεννηματά, όπως είπε, είχαν ενημερώσει ότι θα απουσιάσουν.

«Είναι κατανοητό βέβαια γιατί ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει όταν συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς… Για εκείνον δεν υπήρξαν σκάνδαλα και μίζες, ούτε το Ερρίκος Ντυνάν, τα θαλασσοδάνεια και η Novartis, παρά μονάχα το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας κι εκείνος του υπέδειξε να πάει στη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνει το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή:

«Επειδή δεν θέλει να συζητούνται οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των εποχών των παχέων αγελάδων. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει ζητήματα δευτερεύσουσας και τριτεύουσας σημασίας» και ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι».

Για την υπόθεση Παπαντωνίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη, και αυτό που έχει σημασία είναι η ηθική και η ποινική καταδίκη ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως η πραγματική αίτια της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, πέρα από την ποινική διάσταση, υπάρχει και το κομμάτι τις ηθικής διάστασης διότι σήμερα συζητάμε για μια εποχή που παρουσιάστηκε ως η «χρυσή εποχή» αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, μια εποχή αμοραλισμού, και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας.

«Ήταν αυτή η εποχή που προμήνυε όλα όσα θα ερχόντουσαν το επόμενο διάστημα. Την επερχόμενη κατάρρευση του 2009-2010», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι τότε κάποιοι ασκούσαν κριτική και προειδοποιούσαν πως όλα αυτά που η τότε κυβέρνηση χαρακτήριζε επιτυχία θα αποδεικνύονταν οι άνεμοι που σπέρνεις και θα θερίσεις θύελλες, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και για την εποχή του εκσυγχρονισμού.

«Ο Κ. Σημίτης ήταν ο Πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά»

Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη: «Άκουσα την κ. Γεννηματά στην παρέμβασή της, προχθές, να προσπαθεί να μιλήσει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, όπως όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταγραφεί στην ιστορία ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά. Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης για τις παραλείψεις, τις δράσεις του κ. Τσοχατχόπουλου και του κ. Παπαντωνίου, τις σακούλες του κ. Τσουκάτου, για τα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ στο Σι Φορ Άι (C4I), τους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες. Ιδέα».

Σχολιάζοντας την απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Ολομέλεια ανέφερε: «Δεν είπατε ότι επιστρέψατε; Πού είστε τότε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου; (…) Βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα που αποτελούν και την αιτία της κατάρρευσής σας. Αν είναι επιλογή σας τουλάχιστον μην τα βάζετε στα πόδια. Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους».

Παράλλαλα, διεμήνυσε πως «τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμα, τη δίνουμε και θα τη δίνουμε καθημερινά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Πηγή: ΑΜΠΕ