«Όταν διαγράφεις τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σε έναν πολυκομματικό φορέα, εξαιτίας της απόφασης τη Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημαίνει ότι διαγράφεις τη ΔΗΜΑΡ» τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχολιάζοντας τη διαγραφή του από τη Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα ο κ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας στα «Νέα» δήλωσε ότι τάσσεται απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. «Καταψήφισα στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης… Δεν είναι δυνατόν, όμως, τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού» είπε.
Περιγράφοντας δε το σκεπτικό με το οποίο η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε ότι «επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ισχυριζόμενος ότι παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από την de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».
Όπως είπε, «η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρα μας με την Τουρκία».
Σχετικά με τον αν υπάρχουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση. Συνεπώς, η μόνη επαφή είναι αυτή της πολιτικής κριτικής, την οποία καθημερινά ακούμε στην κυβέρνηση».
Τέλος, στο αίτημα να παραδώσει την έδρα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι «η παρουσία μου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, περάσαμε στην απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή. Και όλα αυτά επειδή η ΔΗΜΑΡ πήρε καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών».