Skip to main content

Στο έλεος της «Νεφέλης» η χώρα

Πολλαπλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σ’ όλη τη χώρα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσουν έως και την Πέμπτη.

Η κακοκαιρία «Νεφέλη», η οποία συνοδεύεται από ισχυρές βροχές, έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς, έπληξε μεταξύ άλλων, και τη Μάνδρα Αττικής, ανακαλώντας στις μνήμες των κατοίκων τις «εικόνες» από την τραγωδία του περασμένου φθινοπώρου.

Η πυροσβεστική δέχθηκε πληθώρα κλήσεων -και συγκεκριμένα 10 κλήσεις για άντληση υδάτων στη Νέα Πέραμο και ακόμη 50 στη Μάνδρα.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 50 άνδρες και 20 οχήματα. Στο σημείο προληπτικά βρίσκονται ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μία βάρκα με δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε:

  • Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από τον κόμβο Μάνδρας
  • Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο 34ο χλμ
  • Έξοδος Μάνδρα (κόμβος 1) στην Αττική Οδό, ρεύμα προς Ελευσίνα
  • Οδοί Κοροπούλη και Ρόκα, στη Μάνδρα

Έντονες καταιγίδες

Η κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, έπληξε τις Σποράδες, την Εύβοια, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, τη βόρεια Ελλάδα, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, το ύψος της βροχόπτωσης ανήλθε στα 113 mm, εκ των οποίων τα 82 καταγράφηκαν από τις 15.00 έως τις 16.20.

Στο Λεβίδι Αρκαδίας, παράλληλα, το ύψος της βροχόπτωσης διαμορφώθηκε σε 71 mm, ενώ πάνω από 60 mm ανήλθε σε Πορταριά Μαγνησίας, Ζαγορά Πηλίου, Ζάκυνθο και Καβομαλιά Λακωνίας.

Μάλιστα, η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει σε τουλάχιστον 185 περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Στο μεταξύ, η θερμοκρασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν ξεπέρασε τους 25 – 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι έφθασαν τοπικά ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη

Την Τετάρτη, η «Νεφέλη» θα συνεχίσει να επηρεάζει τον καιρό όλης της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί  σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση το νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, όπου θα φτάσει κατά τόπους τους 28-30 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο. 

Ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται στις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρά φαινόμενα. 

naftemporiki.gr