Skip to main content

Ψάχνουν τρόπους να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τον τρόπο προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο δείχνουν με σημερινές τους δηλώσεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μείωση μισθών και συντάξεων ή ένταξη των λογαριασμών του ρεύματος στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται «απίθανο» να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, οι δύο πλευρές μοιάζουν διατεθειμένες να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου.

Την ίδια ώρα, η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τα στοιχεία εκείνα του ρεπορτάζ που υποστηρίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι παρακολουθεί  στενά την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες (εκροές κεφαλαίων) κρατώντας τα ταμειακά διαθέσημά τους, μέσω του ELA, σε επίπεδα ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων την Κυριακή που μας πέρασε μέχρι σήμερα «έφυγαν» από τις τράπεζες περί τα 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 1,1 δισ. του ELA από την ΕΚΤ στέλνει και ένα μήνυμα ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα δεν είναι εκείνη που θα τραβήξει την «μπρίζα» από την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια πολιτική απόφαση.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί με σημερινές δηλώσεις έκανε λόγο για μια «δύσκολη» συνεδρίαση στο αυριανό Eurogroup, η οποία όμως «θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός» και στην οποία «θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού».

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία, δεν ζητάμε τρελά πράγματα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε έτοιμος να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις. «Να μας πει η ελληνική πλευρά όχι μόνο τι δεν θέλει, αλλά και τι θέλει» σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας.

Επί του παρόντος το Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος και δεν ανοίγει τα χαρτιά του, κυρίως για το αν σκοπεύει να κομίσει νέα επικαιροποιημένη πρόταση στους θεσμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος ο κ. Βαρουφάκης «δεν μεταφέρει κάποια νέα ελληνική πρόταση στους ομολόγους του», ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ετοιμάζει νέα επικαιροποιημένη πρόταση.      

Τέλος, κυβερνητικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, το θέμα που προέκυψε με την πρόεδρο της Βουλής και τον διοικητή της ΤτΕ, ούτε και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας όλες τις δηλώσεις που γίνονται, πολύ περισσότερο τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».