Skip to main content

Ιρλανδία: Στόχος κυβερνοεπίθεσης η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας

Η υπηρεσία δημόσιες υγείας της Ιρλανδίας ανέστειλε τη λειτουργία του πληροφοριακού της συστήματος έπειτα από περιστατικό που χαρακτήρισε ως «σημαντική επίθεση ransomware» (κακόβουλου λογισμικού).

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ιρλανδίας HSE δήλωσε ότι έλαβε την προφύλαξη να κλείσει τα συστήματά της για να τα προστατεύσει περαιτέρω και να αξιολογήσει την κατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Στίβεν Ντόνελι, δήλωσε ότι το περιστατικό είχε «σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας».

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν, είπε.

Το νοσοκομείο Rotunda του Δουβλίνου έχει ακυρώσει επισκέψεις σε εξωτερικούς ασθενείς, λόγω «κρίσιμης έκτακτης ανάγκης», εκτός εάν οι γυναίκες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη 36 εβδομάδων ή σε πιο προχωρημένο στάδιο. Όλες τα γυναικολογικά ραντεβού ακυρώνονται.

Το μαιευτήριο είπε ότι θα πρέπει να παρευρεθούν όσοι έχουν επείγουσες ανησυχίες.

Το μαιευτήριο στην οδό Holles στο Δουβλίνο δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει «σημαντική διακοπή» στις υπηρεσίες του την Παρασκευή «λόγω ενός σημαντικού ζητήματος πληροφορικής».

«Σοβαρός αντίκτυπος στις υπηρεσίες υγείας»

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Ζήτησε συγγνώμη από τους ασθενείς και τους πολίτες και δεσμεύθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν θα είναι διαθέσιμες.

Σε ένα tweet, ο κ. Ντόνελι είπε ότι το τμήμα του εργάζεται για να διασφαλίσει την προστασία των συστημάτων και των πληροφοριών.

Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί και τα τεστ Covid-19 θα προχωρούσαν κανονικά.

«Σημαντικό και σοβαρό»

Ο διευθύνων σύμβουλος του  HSE, Πωλ Ριντ, δήλωσε στο Morning Ireland της RTÉ ότι εργάζεται για να περιορίσει την περίπλοκη επίθεση ransomware που «τρέχει» από άνθρωπο στα συστήματα πληροφορικής της.

Είπε ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο είχε αντίκτυπο σε όλα τα εθνικά και τοπικά συστήματα που εμπλέκονται σε όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Ο κ. Ριντ χαρακτήρισε την επίθεση ως «σημαντική και σοβαρή» και είπε ότι το HSE έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα για να κλείσει πολλά από τα μεγάλα συστήματά του για την προστασία τους.

«Συνεργαζόμαστε με όλους τους σημαντικότερους παρόχους ασφάλειας πληροφορικής και η εθνική ομάδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εμπλέκεται και βρίσκεται σε εγρήγορση, έτσι ώστε να έχουν ανάμειξη οι κύριες δυνάμεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ιρλανδικής αστυνομίας, των δυνάμεων άμυνας και των ομάδων υποστήριξης τρίτων», πρόσθεσε.

«Προφανώς ζητούμε συγγνώμη για τον αντίκτυπο που είχε, αλλά είμαστε στα πολύ πρώτα στάδια της πλήρους κατανόησης της απειλής, των επιπτώσεων και προσπαθούμε να τις συγκρατήσουμε», συνέχισε.

Ο κ. Ριντ γνωστοποίησε ότι η επίθεση επικεντρώνεται στην πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε κεντρικούς διακομιστές.

Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα μεγάλο περιστατικό, αλλά ότι δεν έχουν ζητηθεί λύτρα σε αυτό το στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιοί υπολογιστών που απειλούν να διαγράψουν τα αρχεία, εκτός εάν πληρωθούν λύτρα, είναι γνωστοί ως ransomware.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC