Skip to main content

Συμβιβασμό με υποχωρήσεις της Ελλάδας προβλέπει σε έρευνα της GPO το 67,8% των ερωτηθέντων

Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, προβλέπει το 67,8% των ερωτηθέντων σε έρευνα της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή».

Η πανελλαδική έρευνα της GPO πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12 έως και 15 Ιουνίου.

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι θα λήξει η διαπραγμάτευση», οι πολίτες προβλέπουν ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές σε ποσοστό 8,3%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας σε ποσοστό 67,8%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών σε ποσοστό 19,4% ενώ το 4,5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται, η κυβέρνηση ή οι δανειστές, για το γεγονός ότι έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία», το 37,4% απαντούν η ελληνική κυβέρνηση, το 56,3% απαντούν οι εταίροι – δανειστές μας, και το 6,3% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Επίσης, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 57,5% πως, «παρότι η Ε.Ε. δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε». Το 18,8% πιστεύει ότι η Ε.Ε. «αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή». Το 21,3 πιστεύει ότι «η Ε.Ε. εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Πρέπει να φύγουμε από αυτήν». Το 2,4% δηλώνει «δεν ξέρω δεν απαντώ».

Το 18,7 % των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι καλύτερη η κατάσταση της χώρας τους τελευταίους μήνες, μετά τις εκλογές, σε αντίθεση με το 48,5%, που πιστεύει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα.

Σε ερώτηση για την προσωπική οικονομική κατάσταση τους, το 57,2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως είναι ίδια τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με την περίοδο πριν τις εκλογές. Το  38,9% αναφέρει πως είναι χειρότερη, ενώ 3,7% των ερωτηθέντων βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, σε σύγκριση με την περίοδο προ τεσσάρων μηνών.

Με τη στρατηγική της κυβέρνησης δηλώνει ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί το 54,3%, με το 43,8% να διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 47,3% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση, τρεις στους δέκα θα ήθελαν να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή, ενώ ένας στους πέντε επιθυμεί να γίνουν εκλογές.

Κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ προτιμά το 56,2%, ενώ χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δηλώνει πως επιθυμεί το 35,4% των ερωτηθέντων, σε περίπτωση που τεθεί το συγκεκριμένο δίλημμα. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται διχασμένοι, με το 43,3% να δηλώνει πως προτιμά συμφωνία με μέτρα λιτότητας και το 45,6% να επιλέγει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, στην περίπτωση διλήμματος. 

Παράλληλα, το 69,7% δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ το 28,9% δηλώνει όχι ή μάλλον όχι. 

Σε περίπτωση δημοψηφίσματος, το 68,5% δηλώνει ότι «σίγουρα/μάλλον σίγουρα» θα ψήφιζε υπέρ του ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό υπέρ ενός εθνικού νομίσματος φτάνει το 27,6%. 

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ισχυρό προβάδισμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,1% έναντι 23% της Νέας Δημοκρατίας, με τρίτο κόμμα το Ποτάμι με ποσοστό 6%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,5%, ΚΚΕ με 5.4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7%, ΠΑΣΟΚ με 3,2%, ενώ ποσοστό 2,7% φαίνεται να συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες, καθώς το 60,9% των ερωτηθέντων κρίνει “Θετικά & Μάλλον θετικά” την πολιτική στάση και το έργο του.

Για τους υπουργούς της κυβέρνησης, το 59,4% των πολιτών έχει «θετική και μάλλον θετική» άποψη για τον Γιάννη Πανούση, ενώ θετικά κρίνει τον Γιάννη Βαρουφάκη το 48,3%. Αντίθετα, το 61,7% έχει «αρνητική και μάλλον αρνητική» άποψη για την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής.

Το 66,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ν.Δ. πρέπει να αλλάξει την ηγεσία της. Οι ψηφοφόροι, ωστόσο, της Ν.Δ. δεν έχουν την ίδια γνώμη, καθώς στην ερώτηση «αν το κόμμα πρέπει να αλλάξει ηγεσία» το 57,3% απαντά «Όχι και μάλλον όχι».