Skip to main content

Τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη σύνοδος κορυφής Τραμπ-Κιμ

Η επόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η τοποθεσία της δεύτερης αυτής συνόδου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, το «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν.

“Ο πρόεδρος ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο Κιμ σε μια τοποθεσία που θα ανακοινωθεί αργότερα”, είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών στο Οβάλ Γραφείο, του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν». Επισήμανε, ωστόσο, ότι, παρά την πρόοδο που σημειώνεται, οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη. Σ’ αυτή την ιστορική σύνοδο, την πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και μέλους της δυναστείας των Κιμ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι βάλτωσαν.

Η Ουάσινγκτον ζητεί την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, που θα είναι εφικτό να επαληθευτεί πλήρως, πριν άρει τις κυρώσεις. Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απαιτούν τον μονομερή αφοπλισμό της, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κιμ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ οποιαδήποτε στιγμή, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να αλλάξει στάση αν η Ουάσινγκτον διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΗΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα έχει προχωρήσει σε έξι πυρηνικές δοκιμές, ενώ ανέπτυξε κι έκανε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν σε θέση να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA, VoA, Xinhua