Skip to main content

Το μέλλον της προεδρίας Τραμπ στα «χέρια» του Κογκρέσου

Εν μέσω εκκλήσεων προς τον Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί, το αμερικανικό Κογκρέσο θα εξετάσει σήμερα τη δεύτερη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, αφού κατηγορήθηκε επίσημα ότι υποκίνησε εξέγερση πριν από την εισβολή στο Καπιτωλίο την περασμένη εβδομάδα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο Πενς να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του Trump από το αξίωμα.

Η δυναμική του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έδειξε περαιτέρω σημάδια εξασθένισης. Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν μαζί με τους Δημοκρατικούς στη σημερινή ιστορική ψηφοφορία για να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, καθώς ο Αντιπρόεδρος Πενς απέρριψε τις εκκλήσεις για χρήση συνταγματικού ελιγμού για να τον εκδιώξει.

Ο Μάικ Πενς, αρνήθηκε να ενεργοποιήσει την 25 Τροπολογία του Συντάγματος προκειμένου να απομακρύνει τον κ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ο κ. Πενς έκανε γνωστή την πρόθεσή του  λίγες ώρες προτού τεθεί προς συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση της παραπομπής του Τραμπ με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια πορεία δράσης είναι προς το καλύτερο συμφέρον του Έθνους μας ή συμβατή με το Σύνταγμά μας», δήλωσε ο Πενς σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά.

Η διαδικασία

Για την πρόταση της παραπομπής απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία οι Δημοκρατικοί διαθέτουν. Την πρόταση έχουν υπογράψει 214 από τους 222 Δημοκρατικούς βουλευτές. Στη συνέχεια, η Γερουσία θα διεξαγάγει δίκη για να καθορίσει εάν θα καταδικάσει τον Τραμπ.  

Στη Γερουσία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, με την ισορροπία δυνάμεων στο σώμα αυτό να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε 50 Ρεπουμπλικανούς και 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Για να περάσει η πρόταση πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί να ταχθούν υπέρ της παραπομπής.

Η Γερουσία έχει περιθώριο μέχρι τις 19 του μήνα, τελευταία ημέρα της θητείας Τραμπ, να ψηφίσει την πρόταση παραπομπής. Στην περίπτωση που η πρόταση ψηφιστεί, η δίκη του Τραμπ από τη Γερουσία μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Αποποιείται των ευθυνών του ο Τραμπ

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Τραμπ αρνήθηκε την Τρίτη οποιαδήποτε ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο  χαρακτηρίζοντας την παραπομπή του ως «συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μάγισσας στην ιστορία της πολιτικής».

«Νομίζω ότι προκαλεί τεράστιο θυμό… και τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα μας », πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε καμία βία». Παράλληλα υπερασπίστηκε την «φλογερή» ομιλία που έδωσε στους υποστηρικτές του προτού ο όχλος εισβάλει στο Καπιτώλιο. «Οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό που είπα ήταν εντελώς κατάλληλο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters