Skip to main content

Ν.Δ. για ασφαλιστικό: Δεν συναινούμε στο λάθος

«Η Νέα Δημοκρατία δεν συναινεί στο λάθος», τονίζουν κύκλοι της Λεωφόρου Συγγρού αναφερόμενοι στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό, ενώ κατηγορούν παράλληλα την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που βασίζεται αποκλειστικά σε αύξηση φόρων και εισφορών.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της Ν.Δ., «η αύξηση των εισφορών όπως προβλέπεται στο ‘σχέδιο Κατρούγκαλου’ θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, σε έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της σύνδεσης εισφορών-εισοδήματος και στην εξόντωση όσων λαμβάνουν αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ το μήνα.

Αντιθέτως, τονίζουν η Ν.Δ. αντιτείνει «την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω των συνενώσεων των ταμείων, εναρμόνισης των εισφορών-παροχών και, αναφορικά με τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, την ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν με βιώσιμο, αυτοτροφοδοτούμενο τρόπο, οι ασφαλιστικές εισφορές».

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν λάθος το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «το ‘άριστο’ μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΟΣΑ και της .Ε.Ε, πρέπει να βασίζεται κατά τα 2/3 στη συγκράτηση των δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση των εσόδων».

«Στην Ελλάδα το πρώτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (2010-2012), βασίστηκε υπερβολικά στην αύξηση των εσόδων, μέσω της αύξησης υφιστάμενων και θέσπισης νέων φόρων και λιγότερο στη συγκράτηση των δαπανών. Αντίθετα, το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (2012-2014), βασίστηκε κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών», υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι η αλλαγή αυτή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής «επέτρεψε την επιστροφή από τη βαθιά ύφεση του 8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014».

Οι κύκλοι της Ν.Δ. κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  ότι «αγνοεί τα διδάγματα αυτά και από ιδεοληψία και μικροπολιτική εμμονή σχεδίασε ένα 3ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αύξηση φόρων και εισφορών». Όπως σημειώνουν «το 76% των μέτρων του 3ου Προγράμματος αφορά αύξηση φόρων και εισφορών, ενώ το υπόλοιπο αφορά κυρίως περικοπή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων».

Σύμφωνα τέλος με όσα εκτιμούν, «ύφεση μεγαλύτερη των προβλέψεων της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε νέα απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, ανοίγοντας διάπλατα το παράθυρο για λήψη νέων, πρόσθετων, μέτρων».