Skip to main content

Ένας χρόνος χωρίς χρεώσεις περιαγωγής: Τα οφέλη και οι νέες ρυθμίσεις που έρχονται

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς η κοινότητα μπορεί να βελτιώσει στην πράξη τη ζωή των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, το 82% που ταξίδεψαν το τελευταίο έτος σε άλλη χώρα της Ε.Ε. δήλωσαν ότι επωφελήθηκαν από το νέο πλαίσιο. 

«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο και με περισσότερη ελευθερία όταν ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Ιδίως τα άτομα που ταξιδεύουν συχνά και η νεολαία της Ευρώπης αναγνωρίζουν τα οφέλη της περιαγωγής χωρίς πρόσθετες χρεώσεις» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, και η Eπίτροπος, Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. 

«Πρόκειται για ένα παράδειγμα όπου η ΕΕ βελτιώνει στην πράξη τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού αποδίδει και γίνεται συνήθεια: οι πελάτες την εκτιμούν, η κατανάλωση αυξάνεται και η ζήτηση κινητών συσκευών στα ταξίδια εντός της ΕΕ είναι ιδιαίτερα υψηλή» συνεχίζουν, τονίζοντας ότι ωφελούνται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η σημαντική αύξηση της κίνησης περιαγωγής έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στα έσοδα χονδρικής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Τα αποτελέσματα 

Βασικός στόχος των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν ήταν να καταργηθούν οι σημαντικοί φραγμοί που δημιουργούσαν οι χρεώσεις περιαγωγής τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι περιορίζονταν από το κόστος της χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων στο εξωτερικό, όσο και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι χρεώσεις, έχουν καταναλωθεί πάνω από πέντε φορές περισσότερα δεδομένα και έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις εντός της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Αυτά είναι πολύ καλά νέα. Επιπλέον, το 82 % των ατόμων που ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της ΕΕ το τελευταίο έτος δηλώνουν ότι επωφελήθηκαν από τους νέους κανόνες.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις στις αγορές κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των κανόνων» τονίζουν οι Επίτροποι και προσθέτουν ότι τα καλά νέα για τους Ευρωπαίους δεν σταματούν εδώ. 

Εκτός από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να αποχωρίζονται τις ψηφιακές συνδρομές τους όταν ταξιδεύουνΑπό την 3η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις καλύτερες προσφορές στο διαδίκτυο όταν αγοράζουν εμπορεύματα και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς να υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικότητας ή του τόπου διαμονής τους.

naftemporiki.gr