Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Η ρηματική διακοίνωση δεν έγινε για λόγους εντυπωσιασμού

Η ρηματική διακοίνωση που επεδώσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο δεν έγινε για λόγους εντυπωσιασμού τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως «κάνουμε κινήσεις για να καταλήξουμε κάπου».

«Ως προς τη χρονική στιγμή, επιλέξαμε να είναι μετά τις ευρωεκλογές για να μη φανεί ότι θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε σε όρους εκλογικούς ένα θέμα», πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΡΑ1» ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, όπως ξέρετε έγινε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όλα τα κόμματα εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα, τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής ότι στα εθνικά θέματα και σ’ αυτό υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Και εγώ όταν ήμουν στην Ευρωβουλή με το σύνολο των Ευρωβουλευτών είχαμε προωθήσει στο επίπεδο εκείνο το ζήτημα αυτό που έχει μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική σημασία και τώρα κάνουμε το αυτονόητο, ουσιαστικά προχωρούμε στη διπλωματική κίνηση που επιστεγάζει όλη αυτή την πολιτική πρωτοβουλία».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών «εμείς πρέπει πάντα να το κρατάμε ανοιχτό, και για τη νομική του διάσταση, για να μη φανεί ότι έχουμε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις μας, αλλά και για τις προφανείς πολιτικές και ηθικές διαστάσεις που έχει το θέμα».

Αναφερόμενος για την ημερομηνία που αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί η διακοίνωση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα για τις ευρωεκλογές απέναντι στη χώρα αυτή, ακριβώς γιατί θέλουμε να είναι πέρα από τις πολιτικές διαφορές και τις συζητήσεις που μπορεί να έχουμε για άλλα θέματα. Εμείς είχαμε υποχρέωση, την απόφαση της Βουλής η οποία, όπως σας είπα ούτως ή άλλως, λήφθηκε με σχεδόν ομοφωνία, να την ολοκληρώσουμε. Και δεν είχαμε άλλη χρονική στιγμή μετά τις ευρωεκλογές».