Skip to main content

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας εμμένει στην παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις άσκησε κριτική στην απόφαση της ρουμανικής Βουλής να απορρίψει νωρίτερα το αίτημα έναρξης ποινικής έρευνας σε βάρος του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, υπογραμμίζοντας ότι το Νομοθετικό Σώμα μετατράπηκε σε ασπίδα του τελευταίου και προσθέτοντας ότι η παραίτηση είναι η μοναδική λύση για τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Διατηρώ τη δική μου άποψη, σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να εμποδίζει ενέργειες της δικαιοσύνης. Λυπάμαι που σήμερα ο κυβερνών συνασπισμός επέβαλε αντίθετη απόφαση. Ταυτόχρονα, λυπάμαι για το γεγονός ότι το κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε μια ασπίδα προστασίας του Βίκτορ Πόντα, ύποπτου για ποινικά αδικήματα», τόνισε ο κ. Γιοχάνις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Ρουμανίας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε ότι συνιστά απόδειξη μέγιστης ανευθυνότητας και περιφρόνησης των πολιτών το γεγονός ότι οι βουλευτές που απαρτίζουν την πλειοψηφία εμποδίζουν τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν το θεσμό του κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα κράτος δικαίου.

Πλήττεται η εικόνα της Ρουμανίας για να σωθεί πολιτικά ένα και μόνο πρόσωπο, επισήμανε ο Κλάους Γιοχάνις και επανέλαβε ότι η μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρνείται να αποδεχτεί το μήνυμα που δόθηκε από τους πολίτες, το οποίο ήταν πολύ σαφές: θέτουμε ένα τέλος στη διαφθορά, κάνουμε πολιτική με ήθος και υπευθυνότητα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λύση για να εξέλθουμε από τη σημερινή κρίση είναι η παραίτηση του Βίκτορ Πόντα από τον πρωθυπουργικό θώκο», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας.

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε το αίτημα άρσης της ασυλίας του Βίκτορ Πόντα, ώστε να αρχίσει ποινική έρευνα σε βάρος του.