Skip to main content

Meteo: Συνοδεία σχεδόν 10.000 κεραυνών οι χθεσινές κάλπες

Δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα της κάλπης που έκρυβαν «κεραυνούς». Το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 9.990 κεραυνούς στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα την Κυριακή, καθώς εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. 

Σε πολλές περιπτώσεις οι βροχές συνοδεύθηκαν από χαλαζοπτώσεις, μεταξύ άλλων στη Δυτική Μακεδονία, στη Βόρεια Θεσσαλία, στο Πήλιο, καθώς και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά μεγάλα ύψη ολικού υετού καταγράφηκαν σε όλη τη Μακεδονία. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη ολικού υετού στη Νάουσα, στην Ελευθερούπολη, στο Δοξάτο Δράμας, στο Βελβεντό Κοζάνης και στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης.

Κατά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το κέντρο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής, μέσα σε μισή περίπου ώρα οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Επταπύργιο και στη Δ.Ε.Θ. κατέγραψαν 23,2 και 19,4 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα (ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα).

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένονται νεφώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Βόρειο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ