Skip to main content

Ν. Παρασκευόπουλος: Ό,τι έχει γίνει στη Δικαιοσύνη, είναι στο πνεύμα του Συντάγματος

Στο φλέγον ζήτημα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα είναι σύμφωνο με το γράμμα και με το πνεύμα του Συντάγματος» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΕΡΤ».

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, «όλες οι ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα, και η διαδικασία και ο χρόνος για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιλογή της κορυφής της Δικαιοσύνης, προβλέπονται ακριβώς από το Σύνταγμα, όπως το Σύνταγμα προβλέπει και τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», έσπευσε να προσθέσει, «είναι ο ανώτατος πολιτειακός άρχων ο οποίος υπογράφει τον διορισμό του δικαστή, ο οποίος έχει επιλεγεί».

«Νομίζω ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ένας έγκριτος νομικός εκτός από Πρόεδρος, οπωσδήποτε θα γίνει σεβαστή» εκτίμησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, «αν πλήττεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρίνισε τα εξής:

«Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι εκτοξεύεται ένα πλήγμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση η οποία γίνεται – και αυτό αφορά και ευθύνες πολιτικών και πολλές φορές και δημοσιογραφικές ευθύνες – εμπλέκει τη δικαιοσύνη σε ζητήματα στα οποία δεν θα έπρεπε».

«Απλώς πιστεύω ότι η δικαιοσύνη κρατάει τη συνοχή της. Αυτό έδειξαν και οι δικαστικές ενώσεις. Και θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της αφήνοντας σε παρένθεση αυτή τη διαμάχη, η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία της Ν.Δ και η οποία έθεσε θέμα δικαστών αρεστών στους μεν και όχι στους δε, με τις ενστάσεις της» τόνισε, παράλληλα.

Και κατέληξε: «Νομίζω πως οτιδήποτε προχωρεί με βάση το νόμο και το Σύνταγμα, πρέπει να αφεθεί στην εξέλιξή του».

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές αφορούν τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και τους τρεις αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Η αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας της Δικαιοσύνης έχει αποτελέσει, τις τελευταίες ημέρες, πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου, όπως αρχικώς είχε διαρρεύσει.

Η κυβέρνηση απέδωσε αυτή την ολιγοήμερη καθυστέρηση (σ.σ. της προκήρυξης εκλογών) στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η καθυστέρηση αυτή επέρχεται με στόχο τον διορισμό της νέας δικαστικής ηγεσίας, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις στη Δικαιοσύνη.

naftemporiki.gr