Skip to main content

Kατεπείγουσα ερώτηση Εύας Καϊλή στην Κομισιόν για τη διάταξη περί offshore

Κατεπείγουσα ερώτηση με την οποία ζητά να μάθει αν η τροποποίηση της διάταξης για τις offshore επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως προαπαιτούμενο του μνημονίου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

«Φταίνε οι προηγούμενοι; Είναι όλοι ίδιοι; Το ζήτησε η τρόικα στα προαπαιτούμενα; H αναδρομική ισχύς προστατεύει κάποιους;», διερωτάται η ευρωβουλευτής του S&D, σε δήλωσή της, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να αυστηροποιεί το πλαίσιο και τους κανόνες για τη διαφάνεια του πολιτικού χρήματος, ώστε να κλείνουμε τις παγκόσμιες διαδρομές του παράνομου χρήματος και της μίζας, τις ανοίγει διάπλατα».

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ήταν ανίκανη και ιδιοτελής αυτή η κυβέρνηση, καταστρέφοντας τη χώρα για το μικροκομματικό της συμφέρον, δυστυχώς τώρα αποδεικνύεται ότι είναι κυβέρνηση offshore, που διευκολύνει νομοθετικά τις δικές της διαδρομές. Συμπτωματικά με την άρση της απαγόρευσης απαλλάσσει αναδρομικά και δικά της στελέχη από τις συνέπειες της παράβασής της», συνεχίζει η κ. Καϊλή.

Επισημαίνει ακόμη ότι διατάξεις σαν αυτή για τις offshore «αποτελούν ντροπή και αποκαλύπτουν περίτρανα τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» το «ηθικό πλεονέκτημά» της οποίας «έχει προ πολλού καταστεί ανέκδοτο».

Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής καλεί επίσης την Κομισιόν να τοποθετηθεί επί του θέματος, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι «το καινούριο νομικό καθεστώς ευνοεί τη διαρροή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους και διαβρώνει τη φορολογική βάση της χώρας».