Skip to main content

Τραμπ – Ερντογάν: Το κρίσιμο «ραντεβού» στην Οσάκα και ο κίνδυνος για τον Τούρκο πρόεδρο

Συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, και βεβαίως τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. Και έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή αλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20. Θα καταφέρουν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γεφυρώσουν τις ουκ ολίγες διαφορές τους και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας που βρίσκονται στο ναδίρ;

Ή μήπως ο Τούρκος πρόεδρος θα επιμείνει στην προσπάθεια του να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο βάρκες – Ρωσία και ΗΠΑ – όσον αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό, κινδυνεύοντας να μετατρέψει μία διένεξη σε πραγματική κρίση με την Ουάσιγκτον.

Μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, υπήρξε μία ανακούφιση σε επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι εκτίμησαν αρχικά ότι αν μη τι άλλο ο ατέρμονος εκλογικός κύκλος έκλεισε έως τις επόμενες εκλογές του 2023 και πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορέσει πλέον να επικεντρωθεί ξανά στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει ο Ντέιβιντ Γκάρντνερ στους «Financial Times».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επανέλθει στη γνωστή πολεμική ρητορική του, αποφασισμένος να πάρει πίσω τον δήμο της Κωνσταντινούπολης που έχασε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ως πρώην δήμαχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν πιστεύει ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς την πόλη όπου απογείωσε την καριέρα του το 1994. «Εάν σκοντάψουμε στην Κωνσταντινούπολη, θα χάσουμε το στήριγμά μας στην Τουρκία», είχε πει ο ίδιος το 2017.

Παράλληλα όμως, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πιο άμεση απειλή. Η διένεξη που έχει ανοίξει με τις ΗΠΑ για τον αμυντικό εξοπλισμό μπορεί να φέρει σχεδόν αναπόφευκτα τις αμερικανικές κυρώσεις, ακόμη και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Μήλον της έριδος αποτελούν οι ρωσικοί S-400, οι οποίοι επρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκία έως τον Ιούνιο, αλλά εν τέλει, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ η παράδοσή τους μπορεί και να καθυστερήσει.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους καλούν την Τουρκία να ακυρώσει την παραγγελία και να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της με αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ έχει απειλήσει ακόμη και ότι δεν θα τα παραδώσει.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει διορία έως τα τέλη Ιουνίου στον Ερντογάν να πάρει την οριστική απόφασή του. Η διορία αυτή συμπίπτει με τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Οσάκα. Η Άγκυρα επιμένει ότι το ζήτημα έχει δρομολογηθεί και δηλώνει έτοιμη να υποστεί τις κυρώσεις, αν και αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να ξεπερνιέται επί του παρόντος.

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε χθες τον Αμερικανό ομόλογό του για την απόφασή του να ακυρώσει τους πρόσθετους δασμούς που είχε επιβάλει στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα.

Το κλείσιμο της συμφωνίας για τους S-400 ωστόσο θα είναι ένας διπλωματικός θρίαμβος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα πλήξει την ενότητα του ΝΑΤΟ και ίσως υπονομεύσει την ασφάλειά του, υπογραμμίζει ο Γκάρντνερ. Το μεγάλο ερώτημα μέχρι πού σκοπεύει να φθάσει και ποιον δρόμο θα επιλεξει να ακολουθήσει ο Ερντογάν ανάμεσα σε δύο μεγάλες δυνάμεις, των οποίων ηγούνται δύο απρόβλεπτοι ηγέτες.

naftemporiki.gr