Skip to main content

Μετωπική σύγκρουση Βρετανίας- Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Σε μετωπική σύγκρουση με την Κίνα οδηγείται η Βρετανία, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να αυξήσει τον έλεγχό του επί του Χονγκ Κονγκ. Πέρα από τον νέο νόμο ασφαλείας που επεβλήθη στην πρώην βρετανική αποικία στο κάδρο της σύγκρουσης μπαίνει και η Huawei, καθώς το Λονδίνο λαμβάνει μέτρα για να εξαιρέσει τελικά τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τα δίκτυα πέμπτης γενικάς (5G), όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

H κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει επικρίνει την Κίνα για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και θέτει ουσιαστικά τη διαμάχη αυτή ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές σχέσεις. «Είναι μία πρόκληση που ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει μόνο της της Βρετανία στην πρώτη γραμμή του μετώπου, έχοντας εγκαταλείψει το μπλοκ μίας κοινότητας 450 εκατ. πολιτών στις 31 Ιανουαρίου για να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες του Brexit» σχολιάζει το Bloomberg. 

To Πεκίνο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο Λονδίνο να μην εμπλακεί στα εσωτερικά του ζητήματα, αφού η Βρετανία δεν έχει καμία εξουσία βεβαίως επί του Χονγκ Κονγκ, που επέστρεψε σε κινεζικό έλεγχο το 1997. 

Οι Βρετανοί ωστόσο πιστεύουν ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορούν να σιωπήσουν. Η Ε.Ε. έχει εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για τις εξελίξεις, αλλά αποφεύγει ευθεία καταδίκη. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, στις οποίες ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει έναν πολύτιμο σύμμαχο και σε αυτό το πεδίο. Με την Ουάσιγκτον μάλιστα να έχει ανοιχτά χαρακτηρίσει την όποια εμπλοκή της Huawei στην ανάπτυξη δικτύων 5G ως εθνική απειλή, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να παίξει και αυτό το χαρτί. 

Αν και τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Τζόνσον έδωσε στην κινεζική εταιρεία το πράσινο φως να συμμετάσχει στην ανάπτυξη μέρους του δικτύου, τώρα εμφανίζεται πολύ πιο επιφυλακτική και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να θέσει εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg έχει ήδη προσεγγίσει άλλες εταιρείες ως εναλλακτική επιλογή, όπως η ιαπωνική NEC. Η κορεατική Samsung εξετάζεται επίσης ως εναλλακτική.

naftemporiki.gr