Skip to main content

Άνεμος… Κόρμπιν στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το πολιτικό αφήγημα της ανόδου της Αριστεράς στην Ευρώπη, που προσπαθούν εδώ και μήνες να στηρίξουν σε ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν (Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία) ή είναι προγραμματισμένες εντός του 2017 (Γερμανία), επιχειρούν να αναβιώσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θετικό αποτέλεσμα του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών στην Μ. Βρετανία.

«Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου @jeremycorbyn. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει. Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του. Στις εκλογές όμως αποφασίζουν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι. Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδες στους λαούς» ανάρτησε χθες στο Twitter ο Πρωθυπουργός, ενώ σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συγχαίρει το Εργατικό Κόμμα και επισημαίνει πως η εκλογική επίδοσή του ανοίγει τον δρόμο για μία νέα Ευρώπη πέραν της λιτότητας».

Στην ίδια γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «στο Κόκκινο» έκανε λόγο για αποτέλεσμα που «δικαιώνει πλήρως και ολοκληρωτικά τον ηγέτη των Εργατικών, τον κύριο Κόρμπιν, ο οποίος έδωσε μια πάρα πολύ σκληρή και όμορφη μάχη και κατάφερε να μετατρέψει το κόμμα των Εργατικών σε μια πολύ μεγάλη πολιτική δύναμη στη Βρετανία μετά από αρκετά χρόνια. Αυτό έγινε με μια επιλογή αριστερής στροφής, η οποία -ξέρετε- επικρίθηκε από πολλούς στη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά από το εσωτερικό του κόμματος των Εργατικών».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανύψωσης ηθικού των ψηφοφόρων και οπαδών του σε μία περίοδο νέας συνθηκολόγησης με τους δανειστές – και συντηρώντας τη ρητορική της πολιτικής απόρριψης των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας – ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «ξαναζεστάνει» το πολιτικό αφήγημα ότι η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ξεκίνησε από την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015.

«Το πρώτο παράδειγμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια είχαμε τα αποτελέσματα στην Πορτογαλία, είχαμε τα αποτελέσματα στην Ισπανία με την άνοδο των Ποδέμος. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται, κυρίως στις εργαζόμενες τάξεις, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας και το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι από ποιον θα εκφραστεί αυτό το πολιτικό ρεύμα. Θα εκφραστεί από αντιπολιτικές δυνάμεις, θα εκφραστεί από δυνάμεις της Ακροδεξιάς ή θα εκφραστεί από δυνάμεις της Αριστεράς; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα της εποχής μας» είπε επί λέξει ο κ. Τζανακόπουλος,  αναφερόμενος και στη δυναμική εμφάνιση του Μελανσόν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.