Skip to main content

Ν. Μηταράκης: Στόχος να κλείσουμε τουλάχιστον 60 δομές της ηπειρωτικής χώρας το 2020

Στη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με βασικές προτεραιότητες τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών, τον διαχωρισμό αιτούντων άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες, καθώς και τη σημαντική μείωση του αριθμού των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «στρατηγική μας προτεραιότητα είναι ο γρήγορος διαχωρισμός αυτών που δικαιούνται προσφυγικού προφίλ από τους παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, ήδη στο τελευταίο τρίμηνο τριπλασιάσαμε τις αποφάσεις ασύλου και θα επιδώσουμε 40.000 αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες». Όπως τόνισε ο υπουργός, από το σύνολο των 92 δομών που υπάρχουν στην ενδοχώρα, στόχος μας είναι να κλείσουμε τουλάχιστον 60 δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος μέχρι τέλος του έτους».

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βγει με άσυλο 60.000 άτομα. Από τα 60.000 άτομα αυτά, τα 58.500 έχουν μόνα τους εγκατασταθεί, έχουν βρει δουλειά, έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να συντηρούν τον εαυτό τους. Τα υπόλοιπα 1.500 άτομα βρίσκονται ακόμα σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα ενίσχυσης ενοικίου που υπάρχει, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, πρόγραμμα στο οποίο έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή οι 11.000 που βγαίνουν από τις δομές. Πρόγραμμα που περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου και εκμάθηση Ελληνικών» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αισθητή μείωση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «χάρη στη διαρκή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, οι βάρκες που ξεκινούν από την Τουρκία, τελικά γυρίζουν και δεν προσπαθούνε να περάσουν τη μέση γραμμή». Αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, είναι, «ειδικά μετά τα έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ, να έχουμε περιορίσει πάνω από 90% τις ροές στη χώρα μας και πλέον να είναι η εξαίρεση η άφιξη μιας βάρκας, παρά ο καθημερινός κανόνας όπως είχαμε ζήσει τα τελευταία πολλά χρόνια».