Skip to main content

Τουσκ: «Εμβόλιο» κατά της ψήφου στους ευρωσκεπτικιστές το Brexit

Το αδιέξοδο του Brexit χρησίμευσε σαν «εμβόλιο» εναντίον της ψήφου στους ευρωσκεπτικιστές στις ευρωεκλογές, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το άτυπο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα μετά τις ευρωκάλπες.

Αντιευρωπαϊκά κόμματα ενισχύθηκαν στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά αισθητά λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, αύξησαν επίσης τα ποσοστά τους σε βάρος του συρρικνούμενου πολιτικού κέντρου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Ωστόσο φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα συνεχίσουν να έχουν ευρεία πλειοψηφία στην επόμενη Eυρωβουλή.

Η Ε.Ε. διεμήνυσε στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης που κλείστηκε με την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας από τους λόγους που οι ψηφοφόροι στην ήπειρο ανέδειξαν φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία (στο Ε.Κ.) ήταν το Brexit», είπε ο Τουσκ.

«Καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τι σημαίνει το Brexit στην πράξη, συνάγουν συμπεράσματα. Το Brexit ήταν εμβόλιο κατά της προπαγάνδας εναντίον της Ε.Ε. και των ψευδών ειδήσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters