Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η εκκένωση της Ειδομένης

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έγινε η εκκένωση της Ειδομένης παρατήρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε αδιανόητο σε μία ευνομούμενη χώρα να μένει κλειστή πάνω από 60 μέρες η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τον βορρά.

Μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συμφωνία με την Τουρκία, «εκεί που είχαμε φτάσει, ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Υπάρχει ήδη μια μείωση των ροών η οποία είναι ενθαρρυντική, αλλά είναι βέβαιον ότι η συμφωνία θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου».

Παρά την εκκένωση της Ειδομένης το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται σημείωσε. «Υπάρχουν άλλες εστίες προβληματικές, όπως το Ελληνικό, και η κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες που να είναι αξιοπρεπείς. Και βέβαια, με σωστό γεωγραφικό επιμερισμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως «οι βασικές αξίες της Ευρώπης που είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, αυτόν τον καιρό δοκιμάζονται. Και φαίνεται τελικά ότι είναι η προσφυγική κρίση, η οποία θέτει την Ευρώπη μπροστά σε προβληματισμό και σε μεγάλες ευθύνες».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και δέχθηκε μεγάλη πίεση. «Δεν παύει από το να είναι ένας ακρίτας της Ευρώπης. Χάρις στη βοήθεια της Ευρώπης, τα πράγματα σταδιακά πλέον βελτιώνονται» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τη μορφή μιας συνεννόησης με την Τουρκία, που όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να δίνει αποτελέσματα.

Αναγνώρισε ότι οι ροές έχουν πέσει κάθετα και «αυτό πρέπει να συνεχισθεί πάση θυσία».

«Η Ελλάδα παρέμενε για πολύ καιρό και πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Και το προσφυγικό προσφέρεται για να αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα» είπε ο Έλληνας επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, τονίζοντας πως βλέπει «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στο χώρο της παράταξής μας».

Όπως είπε, δεν παύει να ανήκει σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έξω με πολύ ενδιαφέρον παρατηρούν τις εξελίξεις στη χώρα. «Και απ’ ό,τι πληροφορούμαι στο Λουξεμβούργο μεθαύριο, θα έχεις και μια σειρά από πολύ σημαντικές επαφές. Τις περιμένουν αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες της Ευρώπης και υπολογίζουν πάρα πολύ σε αυτήν τη συνεργασία» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.