Skip to main content

Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδοχή στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες, για το μείζον θέμα της διαδοχής στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδριάζουν σήμερα οι ηγέτες των κρατών-μελών, στον απόηχο των ευρωεκλογών που αποδυνάμωσαν τα παραδοσιακά κόμματα του κέντρου.

Είναι η πρώτη φορά σε 40 χρόνια που οι δύο ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν σταθερή πλειοψηφία για να μπορέσουν να καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις. Ήδη οι πρώτες συγκρούσεις για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν καταγράφονται σε Παρίσι και Βερολίνο.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για τη διαδοχή στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

28 Μαΐου: Σήμερα το πρωί συναντήθηκαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συμφώνησαν κατά πλειοψηφία ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ορίσουν Spitzenkandidat (κορυφαίο υποψήφιο) από το κόμμα με τις περισσότερες έδρες για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες έχει ορίσει κορυφαίο υποψήφιο τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ η κεντροαριστερά τον Φρανς Τίμερμανς.

Το απόγευμα, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα έχουν ιδιωτικές συναντήσεις. Ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν και ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα έχουν γεύμα με φιλελεύθερους ηγέτες του Βελγίου και της Ολλανδίας και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

Θα συντηθούν επίσης οι κεντροδεξιοί ηγέτες, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Πολλές συναντήσεις θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για τις θέσεις αυτές.

Από τις 19.00 ώρα Ελλάδας, οι 28 ηγέτες, περιλαμβανόμενης της απερχόμενης Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, θα συζητήσουν τις θέσεις των αξιωματούχων στην Ε.Ε.

Ιούνιος: Οι πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου θα συζητήσουν μεταξύ τους και με τον Τουσκ, προκειμένου να υπερασπιστούν το αίτημα για διορισμό από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων ενός υποψηφίου που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολλοί ηγέτες κρατών-μελών – κυρίως ο Μακρόν – αντιστέκεται σθεναρά σε αυτόν τον τρόπο ορισμού.

20-21 Ιουνίου: Οι ηγέτες στοχεύουν να συμφωνήσουν επί των διαδόχων του Γιούνκερ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ίσως επίσης συμφωνήσουν ποιος θα διαδεχθεί τον ίδιο τον Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

2-4 Ιουλίου: Συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το κοινοβούλιο θα κληθεί να επιλέξει τον δικό του πρόεδρο, που θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Ταγιάνι στις 3 Ιουλίου.  

16-18 Ιουλίου: Εκ νέου συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Είναι το νωρίτερο που μπορεί να επικυρώσει την επιλογή του νέου πρόεδρου της Κομισιόν.

Ιούλιος-Αύγουστος: Εάν υπάρξει συμφωνία για τον πρόεδρο της Κομισιόν, αυτός ή αυτή θα πρέπει να δημιουργήσει μια εκτελεστική ομάδα αποτελούμενη από έναν επίτροπο από κάθε χώρα-μέλος και να τους αναθέσει χαρτοφυλάκια. Εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία, τότε ίσως χρειαστούν και άλλες σύνοδοι κορυφής. Το 2014, ο Τουσκ και ο Μογκερίνι διορίστηκαν σε σύνοδο που έγινε στα τέλη Αυγούστου.

Σεπτέμβριος: Οι νέοι επίτροποι περνούν από ακρόαση στο κοινοβούλιο. Κάποιοι, ιδίως αυτοί που διορίστηκαν από ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις όπως στην Ιταλία, την Ουγγαρία ή την Πολωνία, θα μπορούσαν να συναντήσουν αντίσταση. Οι ευρωβουλευτές όμως μπορούν να σταματήσουν την Κομισιόν συνολικά και όχι μεμονωμένα ένα πρόσωπο.

22-24 Οκτωβρίου: Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει στο Στρασβούργο για να επιβεβαιώσει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συνολικά. Μπορεί να καθυστερήσει την επικύρωση του.

31 Οκτωβρίου: Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε., με ή χωρίς συμφωνία. Δεν αποκλείεται ωστόσο νέα παράταση στο Brexit.

1 Νοεμβρίου: Η Κομισιόν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Εάν δεν έχει επικυρωθεί η νέα της σύνθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συνεχίσει η ομάδα του Γιούνκερ. Ο διάδοχος του Ντράγκι αναμένεται να αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

1 Δεκεμβρίου: Αναλαμβάνει καθήκοντ στο Συμβούλιο ο διάδοχος του Τουσκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters