Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Απαγορεύτηκε για πρώτη φορά αγρυπνία για τα θύματα της Τιεν Αν Μεν

Σε απαγόρευση μίας αγρυπνίας για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν προχώρησαν οι αστυνομικές του Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια.

Επισήμως, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κρίση του κορωνοϊού. Εκφράζονται ωστόσο και ανησυχίες ότι ίσως η Κίνα επιδιώκει να τερματίσει τις επετειακές εκδηλώσεις μετά την έγκριση της νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Έως σήμερα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι τα μόνα μέρη στην κινεζική επικράτεια όπου οι πολίτες μπορούν να διεξάγουν επετειακές εκδηλώσεις για τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου του 1989, όταν η κινεζική ηγεσία αποφάσισε να διαλύσει με τη χρήση βίας την φοιτητική εξέγερση.

Στην ηπειρωτική Κίνα, οι αρχές έχουν απαγορεύσει ακόμη και έμμεσες  αναφορές στα γεγονότα της 4ης Ιουνίου, που έλαβαν χώρα έπειτα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την άμεση εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, η οποία καθιστά έγκλημα την υπονόμευση της εξουσίας του Πεκίνου στην περιοχή. 

Τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της ξένης ανάμειξης στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει ήδη εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να σημαίνει το τέλος του ειδικού καθεστώτος του και έχει προκαλέσει νέο κύμα διαδηλώσεων. Η νέα νομοθεσία μπορεί επίσης να επιτρέψει στην Κίνα να εγκαταστήσει τις δικές της υπηρεσίες ασφαλείας στην περιοχή για πρώτη φορά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC