Skip to main content

Σκοπιανό: «Μικρό καλάθι» στη Νέα Υόρκη

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στις τελευταίες του δηλώσεις υποστήριξε ότι η πρόταση ή οι προτάσεις που θα καταθέσει θα εμπεριέχουν τον όρο Μακεδονία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σημερινή συνάντηση δεν θα πρέπει να αναμένουμε κρίσιμες εξελίξεις. Ο κ. Νίμιτς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι πριν την κοινή τους συνάντηση και αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση θα αφορά το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων.

Στην Αθήνα, η δήλωση – υπενθύμιση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ότι «ο όρος ‘Μακεδονία’  περιλαμβάνεται ήδη στη σημερινή ονομασία της FYROM και ήδη 140 χώρες αποκαλούν ‘Μακεδονία’ τη γειτονική χώρα» αλλά και το γεγονός ότι δεν απέρριψε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» -όπως πρόσφατα έχει κάνει και ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- προκάλεσε νέα διαφωνία μέσα στην κυβέρνηση.

«Ακόμα και αν ολόκληρη η υφήλιος χρησιμοποιεί τον όρο ‘Μακεδονία’ οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσουν» απάντησε στον κ. Αμανατίδη η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαριλένα Παπαδοπούλου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Επιπλέον, στο μήνυμα που έστειλε ο κ. Καμμένος με την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με τον προπολεμικό χάρτη που εμφανίζει τα Σκόπια ως Vardaska και την έμμεση πρότασή του για δημοψήφισμα, μέσω του άρθρου του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», απάντησε ο αντιπρόεδρος τη Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος σχολιάζοντας τη λύση δημοψηφίσματος έκανε λόγο για «ακατανόητη φημολογία που ανοίγει τον χορό των τεράτων».        

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πάντως επανέλαβε ότι στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων και να μπει τέλος στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τίποτα δεν έχει δοθεί» και επανέλαβε πως «όταν υπάρξει πρόοδος θα ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός».

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει λύση άμεσα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, χαρακτηρίζοντας κύριο ζήτημα τη στάση του κ. Καμμένου για τον οποίο είπε ότι «είναι γνωστός για τις κυβιστήσεις του».