Skip to main content

Κ. Σακελλαροπούλου: Με σκληρή δουλειά, υπομονή κι επιμονή θα τα καταφέρουμε

Μήνυμα «αισιοδοξίας και ενότητας» έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Κομοτηνή, κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα επίσκεψής της στη Θράκη.

«Η ανθρωπιά, το φιλότιμό σας και οι δημιουργικές σας δυνατότητες με γεμίζουν κουράγιο για το μέλλον του τόπου μας. Όσες φορές οι Έλληνες εργαστήκαμε με σχέδιο και αυτοπεποίθηση, με ομόνοια και αλληλεγγύη, δεν προχωρήσαμε απλά μπροστά. Κάναμε άλματα. Με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε» είπε από την Κομοτηνή, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης από τον δήμαρχο, Γιάννη Γκαράνη, και είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Νωρίτερα, είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, ενώ επισκέφθηκε την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής από τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο.

Στον χαιρετισμό της στην Τσανάκλειο Σχολή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τους ιδιαίτερους δεσμούς της και την αγάπη της για τη Θράκη. Όπως είπε, «η Κομοτηνή είναι μια πόλη με ξεχωριστή κουλτούρα. Αποτελεί ιστορικά έναν τόπο συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών. Έναν τόπο, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις  και η αίσθηση της κοινής μοίρας οικοδομούν ένα κοινό μέλλον. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θράκης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αποτελούν τον δικό σας μοναδικό πλούτο».

Όπως σημείωσε, επιθυμούσε να είναι στη Θράκη νωρίτερα, στην επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν της το επέτρεψαν. «Στις δύσκολες εποχές που περνάμε, οι εθνικές επέτειοι μας εμψυχώνουν και μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο: ότι δηλαδή τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό, αν δεν αγωνιστεί για τα δικά του ιδανικά, για τη δική του εθνική και κοινωνική αυτοπεποίθηση» τόνισε κι επισήμανε πως στη διάρκεια των 100 αυτών χρόνων η Θράκη ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, από την ομαλή εγκατάσταση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, μετά την υπογραφή της Σύμβασης για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, την προσαρμογή στις δύσκολες συνθήκες ζωής, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που επιφυλάσσουν οι γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής ως προστάτες των συνόρων.

«Οι προκλήσεις αυτές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα και τη νοοτροπία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και την εικόνα της Θράκης στο εσωτερικό της χώρας. Παρά τις δυσκολίες όμως, υπήρξαν στη Θράκη και σημαντικά επιτεύγματα.

Πρώτον, δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στη Ευρώπη. Δεύτερον, έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης: οι πόλεις της περιοχής αναπτύχθηκαν, η καλλιεργήσιμη γη αυξήθηκε, ιδρύθηκε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, κατασκευάστηκαν σημαντικές υποδομές, ενώ αρκετές επιχειρήσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά την κ. Σακελλαροπούλου, η πανδημία, «που ανέτρεψε τις ζωές όλων μας κατά τρόπο πρωτόγνωρο, μας χάρισε ορισμένα πολύτιμα μαθήματα: Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η υγεία, που πολλές φορές θεωρούσαμε ως δεδομένη. Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, και το καταφέραμε όλοι, μαζί χάρις στις προσπάθειες της Πολιτείας, των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, πολλών άλλων ομάδων πληθυσμού που με αυταπάρνηση και με προσωπικό κίνδυνο ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να μην παραλύσει η ζωή στη χώρα, αλλά και χάρις στην υπεύθυνη στάση και ωριμότητα που επέδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών».

Παράλληλα, η ΠτΔ αναγνώρισε στους Θρακιώτες «την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που επιδείξατε στην πρόσφατη συνοριακή κρίση του Έβρου, που προηγήθηκε της υγειονομικής κρίσης» και τόνισε πως «αποτελεί εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη. Ένα κεφάλαιο που θα αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού», γι’ αυτό και ζήτησε «να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία». Όπως είπε, χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις και υποδομές. Να δημιουργηθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και να προωθηθούν συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, για να ξεκινήσει η κατασκευή μεγάλων έργων.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν σχέδια και προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η περιφέρεια, οι δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς εργάζονται στο πλαίσιο της προοπτικής αυτής. Χρέος της Πολιτείας είναι να τους ακούσει και να τους βοηθήσει, ώστε η περιοχή να αποκτήσει το δυναμισμό που της αξίζει» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ίδια συμπλήρωσε πως η κρίση του κορωνοϊού, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε στην κοινωνία και την οικονομία, είχε και μια θετική, κατά κάποιο τρόπο, προοπτική. «Μας αναγκάζει αφενός να αναθεωρήσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε με μια νέα οπτική τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οφείλουμε να ξανασχεδιάσουμε, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων εξελίξεων, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες, φροντίζοντας παράλληλα και την κοινωνική συνοχή».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο, η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη συνιστά και μια ισχυρή θωράκιση της ακριτικής Θράκης απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. «Και η Θράκη μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας να δώσει τα κίνητρα και τις ευκαιρίες για να μην μείνουμε για άλλη μια φορά στις υποσχέσεις, για να μην βρεθούμε ξανά σε λίγο καιρό να μιλάμε για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία» είπε η κ. Σακελλαροπούλου.