Skip to main content

Le Monde: Το Ριάντ απειλεί με στρατιωτική δράση, αν το Κατάρ αγοράσει S-400 από τη Ρωσία

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας απειλεί ότι η χώρα του θα αναλάβει στρατιωτική δράση εάν το Κατάρ αποκτήσει και εγκαταστήσει ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η γαλλική εφημερίδα ο Σαλμάν έχει στείλει επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία εκφράζει έντονη ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ντόχα και τη Μόσχα και την πιθανότητα το Κατάρ να αποκτήσει και να αναπτύξει τα οπλικά συστήματα αυτά. Σε αυτήν προειδοποιεί: «Το βασίλειο είναι έτοιμο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξαλείψει αυτό το σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης στρατιωτικής δράσης». 

Το Κατάρ και η Ρωσία υπέγραψαν το 2017 συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Ο πρεσβευτής του Κατάρ στη Ρωσία φέρεται να δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το εμιράτο συζητάει με τη Μόσχα το ενδεχόμενο συμφωνίας για την αγορά συστοιχιών του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διακόψει τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με το εμιράτο του Κατάρ από πέρυσι καθώς κατηγορούν τη Ντόχα ότι υποστηρίζει «την τρομοκρατία», κάτι που η τελευταία αρνείται.

ΠΗΓΗ: Reuters