Skip to main content

Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Χτυπώντας άδειες κατσαρόλες, για να συμβολίσουν την έλλειψη τροφίμων στη χώρα και την πείνα που μαστίζει τη Βενεζουέλα, επικριτές και αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν εκ νέου στο Καράκας.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αξιώνουν την οργάνωση γενικών εκλογών και την αποχώρηση από την εξουσία του Μαδούρο, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο του 2019, συγκεντρώθηκαν στη λαϊκή συνοικία Ελ Βάγιε.

Την 20η Απριλίου σοβαρές ταραχές ξέσπασαν σε μια διαδήλωση στο Ελ Βάγιε. Συγκρούσεις σημειώθηκαν τότε μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 11 άνθρωποι. Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ορισμένοι κάτοικοι υποστήριξαν ότι η διαδήλωση είχε οργανωθεί για την έλλειψη τροφίμων, όμως σύμφωνα με άλλους επρόκειτο για εγκληματικές ενέργειες.

Την Παρασκευή συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ δεκάδων διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου σε μια άλλη λαϊκή συνοικία, τη Λα Βέγκα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η οργάνωση Caritas της Βενεζουέλας το διάστημα Μαρτίου/ Απριλίου στις φτωχές Πολιτείες Βάργκας, Μιράντα και Ζούλια (βόρεια), το 11,4% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρει από υποσιτισμό «μέτριο ή σοβαρό» και το 54% «από ένα διατροφικό έλλειμμα ή κινδυνεύει από αυτό», με τα ποσοστά να έχουν ανοδική πορεία από τον Φεβρουάριο.

Η Βενεζουέλα μαστίζεται από σοβαρή οικονομική κρίση, την οποία επιτάχυνε η πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ σε πολιτικό επίπεδο κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για «πραξικόπημα».