Skip to main content

Αυστρία: Μεγαλύτερη η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Μεγαλύτερη συμμετοχή από ό, τι στον πρώτο γύρο στις 24 Απριλίου καταγράφεται στον σημερινό δεύτερο γύρο των αυστριακών εκλογών, για την έκβαση των οποίων οι δύο υποψήφιοι, Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν των Πράσινων, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ο καθένας για τον εαυτό του.

«Είμαι ακόμη σχετικά ήρεμος», αλλά η νευρικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί στην πορεία της ημέρας, δήλωσε ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό κέντρο της γενέτειρας του, Πίνκαφελντ, του κρατιδίου Μπούργκενλαντ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι μία «φοβερά έντονη ημέρα» και το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, πάντως ο ίδιος υπολογίζει με μία νίκη του και ευελπιστεί πως θα υπερψηφιστεί από ένα 52% των Αυστριακών.

Ψηφίζοντας στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του, στο έκτο διαμέρισμα της Βιέννης, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι μπορεί να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σημειώνοντας πως λόγω των επιστολικών ψήφων είναι δυνατόν το τελικό αποτέλεσμα να υπάρξει μόνον τη Δευτέρα.

Προσερχόμενος στην κάλπη, σε εκλογικό κέντρο στο έβδομο διαμέρισμα της Βιέννης, ο νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του υποψηφίου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, απέφυγε να κάνει κάποια πολιτική δήλωση, παρατηρώντας μόνον ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο των Πράσινων.

Πρώτες πληροφορίες των εκλογικών αρχών, ως προς τη συμμετοχή, αναφέρουν πως αυτή καταγραφόταν πριν το μεσημέρι αρκετά υψηλότερη από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά τον πρώτο γύρο, ειδικότερα στην πρωτεύουσα Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ, αλλά και σε κάποια ομόσπονδα κρατίδια, όπως της Άνω Αυστρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ