Skip to main content

Κιργιστάν: Συντριβή αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή – Τουλάχιστον 37 νεκροί

Αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μανάς, στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άτομα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά.

Το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε κατά την προσπάθεια προσγείωσης του αεροσκάφους σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας στις 07:31 (τοπική ώρα).

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι κάτοικοι του χωριού στο οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο. Από τη συντριβή του αεροσκάφους καταστράφηκαν 15 σπίτια στο χωριό, σύμφωνα με τον Μοκχάμεντ Σβαρόφ, υπεύθυνο του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν, οι διασώστες εντόπισαν τα πτώματα 15 χωρικών, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και οι τέσσερις πιλότοι.

«Το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε κατοικίες, σκότωσε ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στο AFP αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν έχει μείνει τίποτε από τα σπίτια, οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζί με ολόκληρες τις οικογένειές τους, πολλοί κοιμούνταν», πρόσθεσε.

Η διοίκηση του αεροδρομίου ανέφερε ότι το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε μία ενδιάμεση στάση στο Μανάς, κατά την πτήση του από το Χονγκ Κονγκ προς την Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε το AFP, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται σε «σφάλμα του πιλότου».

Αρχικά, Κιργίζιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος ανήκε Turkish Airlines, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία εμπορευματικών αερομεταφορών ACT Airlines ανακοίνωσε ότι ήταν δικό της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters