Skip to main content

Ιταλία: Στο «τραπέζι» η προκήρυξη εκλογών

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία, καθώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί για την ανακοίνωση της λίστας των υπουργών που αναμενόταν για σήμερα το απόγευμα.

Όπως όλα δείχνουν ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, να εξασφαλίσει τη στήριξη της βουλής και της γερουσίας, ενώ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, λόγω της μη ανακοίνωσης της υπουργικής λίστας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα σκέφτεται να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέες κάλπες, στις οποίες οδεύει η χώρα, ενδέχεται να βγάλουν αισθητά ενισχυμένη τη Λέγκα και να δώσουν σε νέο ενδεχόμενο συνασπισμό Πέντε Αστέρων- Λέγκας την πλειοψηφία στη Βουλή. 

Σε νέα δημοσκόπηση του SWG, η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου- δηλαδή περίπου 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο, που εξασφάλισε στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Από την άλλη το Κίνημα των Πέντε Αστέρων παραμένει πρώτο, αλλά με 29,5%- τρεις μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές του Μαρτίου. Μαζί τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 57% και επομένως θα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή εάν αποφασίσουν να ενώσουν ξανά δυνάμεις.