Skip to main content

Πυρηνική συμφωνία: Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν να μην αμφισβητηθεί η “πρόοδος” στη Βιέννη

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία σημείωσαν “πρόοδο” σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά υπογράμμισαν ότι “πολλά” μένει να γίνουν και προειδοποίησαν για κάθε μέτρο που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την πρόοδο.

“Χαιρετίζουμε τις εποικοδομητικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη και τη θετική συμμετοχή όλων των μερών μέχρι στιγμής”, σημείωσαν διπλωμάτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών που συνυπογράφουν τη συμφωνία του 2015 με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018.

“Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά μένει να γίνουν πολλά”, υπογράμμισαν ωστόσο, ενθαρρύνοντας “όλες τις πλευρές να αδράξουν τη διπλωματική ευκαιρία που έχουν μπροστά τους” για να επιτρέψουν την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία και από το Ιράν τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεών του.

“Καταδικάζουμε τα μέτρα από οποιονδήποτε παράγοντα κι αν προέρχονται τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί”, υπογράμμισαν επίσης.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές που συνεδριάζουν στη Βιέννη από τις αρχές Απριλίου για να προσπαθήσουν να διασώσουν τη συμφωνία αναμένεται να επαναλάβουν τις συζητήσεις τους στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έπειτα από ένα διάλειμμα κατά το οποίο οι αντιπροσωπείες θα μπορούν να ενημερώσουν τις αντίστοιχες αρχές τους.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) ενέτειναν τις συνομιλίες τους μέχρι το διάλειμμά τους, χθες, Τρίτη. Οι Ευρωπαίοι ενεργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των Ιρανών και των Αμερικανών.

Στο εξής κυριαρχεί μια αίσθηση του κατεπείγοντος, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε την Παρασκευή να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο σχεδόν κατά 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για στρατιωτική χρήση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60%, την οποία άρχισε η Τεχεράνη σε μια νέα απόκλιση από τις διεθνείς δεσμεύσεις της, “δεν βοηθά καθόλου” στην άρση του αδιεξόδου.

Το Ιράν δήλωσε ότι η απόφασή του να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% ήταν η “απάντησή του” στην “πυρηνική τρομοκρατία” του Ισραήλ, μετά την έκρηξη στο εργοστάσιό εμπλουτισμού της Νατάνζ την οποία αποδίδει στο εβραϊκό κράτος.

Μένει να καθοριστεί ποιες κυρώσεις θα άρει η Ουάσινγκτον, ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία των διαπραγματεύσεων, και πώς οι Ιρανοί θα επιστρέψουν στην πλήρη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ